Elvis Presley

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Elvis Presley en l'any 1957

Elvis Aaron Presley, conegut com Elvis Presley (Tupelo, Mississipi; 8 de giner de 1935 - Memphis, Tennessee; 16 d'agost de 1977), fon un famós cantant i compositor nortamericà de rock and roll. Tant és aixina que se li nomena "El Rei del Rock & Roll", o simplement "El Rei".

Va nàixer en Tupelo, Mississipi, pero quan tenia 13 anys es va mudar junt a la seua família a Memphis, Tennessee a on, en l'any 1954, va començar la seua carrera artística quan Sam Phillips, l'amo de Sun Records, va vore en ell la manera d'expandir la música afroamericana. Acompanyat pel guitarriste Scotty Moore i el contrabajista Bill Black, va ser un dels creadors del rockabilly, un estil de tempo ràpit impulsat per un constant ritme que consistix en una fusió de música country i rhythm and blues.

Despuix d'aplegar a un acort en el que va ser el seu apoderat durant casi dos décades, el coronel Tom Parker, la companyia discogràfica RCA Records va conseguir un contracte per a difondre la seua música. El primer senzill en esta empresa, «Heartbreak Hotel», publicat en giner de 1956, es va convertir en un èxit número un. Pronte, despuix de les seues aparicions en els mijos, es va convertir en la figura principal del popular sò del roc and roll, en una série de presentacions televisives i èxits que varen aplegar al cim de les llistes de vendes. Les seues interpretacions plenes d'energia, sobretot de cançons afroamericanas i el seu estil desinhibido ho varen fer enormement popular i controvertit. Mesos despuix, en novembre d'eixe mateix any, va portar a terme el seu debut cinematogràfic en la película Love Em Tendir.

Reclutat per al servici militar en 1958, va recomençar la seua carrera artística dos anys més tart, aplegant part del seu material a alcançar major èxit comercial des de llavors. Va donar pocs concerts, no obstant, en la década dels 60, guiat per Parker, va procedir a dedicar-se a filmar películes per a Hollywood i bandes sonores. En 1968, despuix de sèt anys alluntat dels escenaris, va tornar a realisar presentacions en directe en un especial de televisió que va donar lloc a una àmplia série de concerts en Las Vegas i també a vàries gires musicals.

En l'any 1973, va protagonisar el primer concert teletransmes, d'àmbit mundial via satèlit, Aloha from Hawaii, vist aproximadament per 1500 millons de persones. Finalment, el consum excessiu de medicaments prescrits va comprometre greument la seua salut, fins que en 1977 va morir subitament a l'edat de 42 anys, a causa d'un infart agut de miocardi.

Presley és considerat com una de les figures més importants de la cultura popular del sigle XX. Tenia una veu versàtil i un inusual èxit en molts gèneros, entre ells el country, el roc, les balades, el góspel i el blues. Aixina mateix, es tracta del soliste en més vendes en l'història de la música popular. Nominat a 14 premis Grammy, va guanyar tres i va rebre un en la categoria a la carrera artística a l'edat de 36 anys, ademés de figurar en diversos salons de la fama musicals.

Discografia[editar | editar còdic]

S'han publicat un gran número de gravacions acreditades a Elvis Presley, per lo que el número total de les seues gravacions originals ascendix a entre 665 i 711, depenent dels quals es prenguen en conte. El cantant va començar la seua carrera i va tindre més èxit en una época quan els senzills eren el principal mig comercial de la música pop. En el cas dels seus àlbums, la distinció entre els àlbums d'estudi «oficials» i atres formats, a sovint no és clara. Ademés, la major part de la década de 1960, la seua carrera es va centrar en bandes sonores. Generalment, en la década de 1970, els seus àlbums més promocionats i més venuts eren gravacions en viu. Este resum discogràfic mostra a soles els àlbums que varen alcançar el cim de la llista principal de música pop en Estats Units, el Billboard 200, o de la llista oficial d'àlbums britànics, UK Albums Chart.

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons