Liverpool

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Vistes de Liverpool

Liverpool és una ciutat i municipi metropolità del comtat de Merseyside, en la regió Noroest d'Anglaterra, sobre el costat este del estuari del riu Mersey en el Regne Unit. Llimita al sur en Gales a l'est en el de Knowsley, i al sur i oest en el mencionat riu. Fon fundada com a vila en l'any 1207 i va tindre eixe estatus fins a 1880, quan va rebre el títul de ciutat. Segons l'últim cens oficial que data de 2001, Liverpool tenia una població de 439.473 habitants.

La ciutat es troba en el centre de l'Àrea Metropolitana de Liverpool, la població de la qual ascendix a 816.216 habitants.

Històricament pertanyent al comtat de Lancashire, l'urbanisació i expansió de Liverpool es va deure en gran part a la seua condició de ciutat portuària important. En el sigle XVIII, el comerç en les Índies Occidentals, en la Europa continental i el tràfic d'esclaus en l'Atlàntic va promoure l'expansió econòmica de la ciutat. A principis de el sigle XIX, el 40 % del comerç marítim mundial passava pels molls de Liverpool. Actualment és el segon port del Regne Unit en volum d'exportacions despuix de Londres.

La popularitat de The Beatles (també varen destacar atres grups com per eixemple The Scaffold) i de l'equip de fútbol Liverpool Football Club contribuïxen a convertir a Liverpool en un destí turístic; el turisme juga un paper significant en l'economia de la ciutat. En 2007 va celebrar el seu 800.º aniversari, i a l'any següent va ser Capital Europea de la Cultura junt a la ciutat noruega de Stavanger.

En l'any 2004, vàries zones a lo llarc del centre de la ciutat varen ser declarades Patrimoni de l'Humanitat per la Unesco. Conegut com la «Ciutat mercantil marítima de Liverpool», el lloc comprén sis localisacions separades en la ciutat, incloent «Pier Head», «Albert Dock» i el «carrer William Brown»; inclou la majoria dels punts d'interés més famosos de la ciutat.

En l'any 2021, l'Unesco retirà a la ciutat de la seua llista de Patrimoni de l'Humanitat en considerar que el desenroll urbanístic amenaçava el valor del front marítim de la ciutat.

Fon la sèu de la LXVII edició del Festival de la Cançó d'Eurovisió despuix de la victòria d'Ucrània en l'edició de 2022 en Torí (Itàlia). Dit país devia haver segut l'amfitrió, pero per l'invasió russa, la sèu va ser concedida al Regne Unit despuix de conseguir la segona posició del certamen de l'any 2022.

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons