Espectrómetro

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Espectrómetro.

L'espectrómetro, espectrofotómetro o espectrógraf, és un aparat capaç d'analisar l'espectre de freqüències característic d'un moviment ondulatori. S'aplica a diferents instruments que operen sobre un ampli camp de llongituts d'ona.

Un espectrómetro òptic o espectroscopi, és un instrument que servix per a medir les propietats de la llum en una determinada porció del espectre electromagnètic. La variable que es medix generalment és l'intensitat lluminosa, pero es pot medir també, per eixemple, l'estat de polarisació electromagnètica. La variable independent sol ser la llongitut d'ona de la llum, generalment expressada en submúltiples del metro, encara que algunes voltes puga ser expressada en qualsevol unitat directament proporcional a l'energia del fotó, com la freqüència o els electró-volts que mantenen un relació inversa en la llongitut d'ona. S'utilisen espectrómetros en espectroscòpia per a produir llínees espectrals i medir les seues llongituts d'ona e intensitat.

En general, per les diferents tècniques necessàries per a medir distintes porcions de l'espectre, un instrument concret a soles operarà sobre una chicoteta porció d'este camp total. L'analisador d'espectre és un dispositiu electrònic molt semblat per baix de les freqüències òptiques (és dir, microones i radiofreqüencia).

Esta ferramenta pot usar per a vore els espectres d'emissió generats pels elements al absorver o emetre fotons energètics. De les freqüències d'ona, un molt chicotet prisma és visible a l'ull humà, entre els rajos ultavioleta i els infrarojos; l'espectrómetro dona una visió més clara d'estos.

Cal resaltar que cada element té un espectre particular, i que depenent de la seua estructura química alguns reaccionen més ràpit que uns atres, per lo que alguns espectres d'emissió no requerixen una descàrrega energètica molt gran, mentres que uns atres una major. En 1920, per eixemple el científic Niels Bohr va escriure els seus postulats en base en la descàrrega energètica que li va donar a un àtom d'hidrogen, donant l'idea per a que un espectrómetro fora construit.