Estació de Castelló de la Plana

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca

L'estació de Castelló de la Plana o Castelló, és l'estació de la ret d'ADIF de Castelló de la Plana. Pertanyent a la llínea Valéncia-Tarragona del Corredor Mediterràneu (P.K. 69,5).

L'edifici

Esta estació intermodal de nova construcció està situada en el carrer del Pintor Oliet número 2 i substituïx a l'antiga Estació del Nort oberta en l'any 1882 i situada algo més a l'est de l'actual.

En els anys 90, en l'adequació del Corredor Mediterràneu per a convertir-se en una llínea d'altes prestacions (velocitat màxima de 160 a 200 km/h), se modificà el traçat al pas per la ciutat de Castelló de la Plana, construint-se un túnel baix els barris occidentals i una estació de ferrocarril subterrànea. Esta estació s'inaugurà quant començaren a circular els trens Euromed.

L'estació consta de tres nivells (0, -1 i -2). El primer nivell conté les taquilles, tendes i cafeteria, el segon és el distribuïdor de molls i el tercer conté els tres molls en un total de 6 vies.

Junt a l'estació de ferrocarril se troba l'estació d'autobusos, en llínees que conecten en municipis de la província o be en llínees de llarc recorregut. Igualment, des de 2008 el nou modo de transport TVRCas de trolebús.

Servicis ferroviaris

L'estació té parada de trens de les llínea C-6 de Rodalies Valéncia, de la llínea L-7 de Mija Distancia Renfe i de trens Alaris, Arco, Euromed i Talgo de llarc recorregut.

Llarc recorregut

tren << >> observacions
Alaris Madrit-Porta d'Atocha Oropesa terminal 2 trens diaris, Madrit-Oropesa i Madrit-Castelló (i viceversa), els divendres hi ha 2 trens Madrit-Oropesa.
Valéncia-Estació del Nort Barcelona-Estació de França efectua parada en Tarragona, Salou, L'Aldea-Amposta-Tortosa, Vinaròs, Benicarló-Peníscola, Oropesa i Benicàssim (cap a Barcelona) i Sagunto i Valéncia-Cabanyal (cap a Valéncia).
Alacant-Terminal 1 tren diari en cada sentit en les mateixes parades intermiges que el Barcelona-Valéncia excepte Valéncia-Cabanyal.
Arco García Lorca Barcelona-Sants Sevilla-Santa Justa / Màlaga-Maria Zambrano / Badajoz / Granada / Almeria 1 tren diari en cada sentit.
Euromed Valéncia-Estació del Nort, Alacant-Terminal Barcelona-Sants
Talgo Múrcia del Carmen Barcelona-Sants 1 tren diari per sentit.
Llorca-Sutullena 1 tren diari per sentit.
Talgo Mare Nostrum Cartagena Montpellier 1 tren diari per sentit.
Trenhotel Gibralfaro Barcelona-Sants Màlaga-Maria Zambrano / Granada

Mija Distancia Renfe

En la llínea L-7 circulen tres trens Regional Exprés en cada sentit, u Valéncia-Barcelona i dos Valéncia-Tortosa.

Llínees de Mija Distancia Renfe que presten servici en l'estació
orige/destí < estació llínea estació > orige/destí Material Mòvil
Valéncia-Estació del Nort Vilarreal L-7 Benicàssim Tortosa, Barcelona-Estació de França 440R / 470 / 447[1]

Rodalies Valéncia

Castelló de la Plana és la capçalera de la llínea C-6 de Rodalies Valéncia, des de la qual ixen trens en un interval de 20 minuts en hora punta els dies laborals a una hora els fins de semana i festius.

En els mesos de juliol i agost, alguns d'estos trens se convertixen en regionals cadenciats en destí Oropesa, que amplien el seu recorregut de rodalies en dos estacions més, Benicàssim i Oropesa.

Llínees de Rodalies Valéncia que presten servici en l'estació
orige/destí < estació llínea estació > orige/destí
Valéncia-Estació del Nort Almassora LogoC6valencia.png terminal
Vilarreal[2]
Erro al crear miniatura: Falta archiu
CIVIS

Vore també

Referències

  1. Les unitats de la Serie 447 de Renfe a soles presten servici en Mija Distancia per als regionals cadenciats Valéncia-Oropesa que circulen en periodo estival
  2. Esta es l'estació anterior o següent en els trens CIVIS

Enllaços externs