Llínea C-6 (Rodalies Valéncia)

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca

La llínea C-6 de Rodalies Valéncia recorre 70 quilómetros a lo llarc de la Comunitat Valenciana, Espanya, entre Valéncia-Nort i Castelló de la Plana. Dona servici als municipis de Valéncia, Meliana, Albuixech, Massalfassar, El Puig, Puçol, Sagunt, Almenara, La Llosa, Chilches, Moncofa, Nules, La Vilavella, Les Alqueries, Burriana, Vilarreal, Almassora i Castelló de la Plana.

Recorregut

Partint de l'estació del Nort de Valéncia, la llínea se dirigix al sur en el feix comú de llínees que ixen de la mateixa fins que se dividix per a dirigir-se cap a l'est per la llínea Valéncia-Tarragona del Corredor Mediterràneu. La primera estació, dins de la ciutat de Valéncia, és La Fonteta Sant Lluís, situada en la zona sur, antiga estació de classificació rehabilitada com estació de rodalies. Passada la mateixa, la llínea gira cap al nort i passa per un tram en túnel a on se troba l'estació de Valéncia-Cabanyal, en el barri de Cabanyal-Canyamelar de Valéncia.

Eixint del tram en túnel i del terme municipal de Valéncia, té seua primera estació en el núcleu de Roca del terme municipal de Meliana. A continuació discorre pel terme d'Albuixech, on té la següent estació entre el núcleu urbà i el polígon industrial.

El següent municipi travessat per la llínea en estació, que servix com PAET del Corredor Mediterràneu, és Massalfassar, a on l'estació se troba a uns 300-400 metros del núcleu urbà i a 1 quilómetro del polígon industrial.

La llínea contínua el seu recorregut per El Puig i Puçol, en una estació en cada municipi situades en la vora est del núcleu urbà en la primera i en l'extrem nort la segona. A continuació s'introduïx en el terme municipal de la ciutat de Sagunt, on té la següent estació dins del núcleu urbà. En esta estació se separa de la llínea C-5. Abans d'abandonar el terme municipal de Sagunt, té una estació prop de Benifairó de les Valls i de Faura en el nom de Les Valls.

Els següents municipis travessats per la llínea, ya en la província de Castelló, son Almenara, La Llosa i Chilches, en una estació en cada u dins del núcleu urbà.

A continuació, la llínea se coloca en el llímit entre els térmens municipals de La Vall d'Uxó i Moncofa, en una estació ubicada a 1 quilómetro d'este últim, per lo que és esta localitat la que dona nom a l'estació.

La següent estació se troba junt al núcleu urbà de Nules i a una distancia relativament escassa de La Vilavella, per lo que adopta el nom compost de Nules-La Vilavella. La següent està junt al núcleu urbà de Les Alqueries i a una distancia curta de Burriana, per lo que també té el nom compost de Burriana-Les Alqueries.

La llínea s'introduïx en el terme municipal i núcleu urbà de Vilarreal, on té la següent estació i passada esta la penúltima estació situada junt al polígon industrial de Almassora, per a introduir-se en el túnel ferroviari de Castelló de la Plana, en el mig del qual se troba l'estació de Castelló de la Plana, final de la llínea C-6, si be la llínea ferroviària del Corredor Mediterràneu contínua cap al nort.

Història

L'història de la llínea se remonta a 1877, quant se posa en servici el tram Valéncia-Tarragona del Corredor Mediterràneu, infraestructura bàsica sobre la qual circulen els trens de la llínea entre Valéncia i Castelló de la Plana. Esta llínea ferroviària fon electrificada entre 1973 i 1984 i a partir de 1992 se creà la llínea de rodalies que gastava esta infraestructura.

La llínea posseïa les mateixes estacions, llevat de Valéncia-La Fonteta de Sant Lluís, que fon afegida recentment al rehabilitar-se per a viagers, següent anteriorment una estació de classificació.

Freqüències i servicis

La llínea té una freqüència que oscila entre els 15 i 30 minuts segons el moment del dia, no següent el servici igual en totes les estacions. Son estacions en horari reduït (1 tren cada hora) Valéncia-La Fonteta de Sant Lluís, Roca-Cúper, Massalfassar, Les Valls, La Llosa, Moncofa i Almassora.

En certes dates, dos o tres trens al dia d'esta llínea se convertixen en regionals cadenciats que prolonguen el seu recorregut a Oropesa, donant servici a esta localitat i a Benicàssim ademés d'efectuar parada en totes les estacions del núcleu de rodalies.

CIVIS

En esta llínea circulen 7 trenes CIVIS entre Valéncia i Castelló de la Plana en cada sentit en el següent esquema de parades:

Ampliacions

Per a l'any 2014 està prevista la construcció d'un túnel passant a través de la ciutat de Valéncia que permetrà a la llínea C-6, aixina com al resto, accedir a través del nort de la ciutat a l'estació central que substituirà a l'actual terminal de Valéncia-Nort en noves parades com Aragó o Tarongers-Universitats.

Vore també

Enllaços externs

Referències