Llínea C-5 (Rodalies Valéncia)

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca

La llínea C-5 de Rodalies Valéncia recorre 90 quilómetros a lo llarc de la Comunitat Valenciana, Espanya, entre les estacions de Valéncia-Nort i Caudiel. Dona servici a Valéncia, Puçol, Sagunt, Gilet, Estivella, Algímia d'Alfara, Sogorp, Navaixes, Viver, Xérica i Caudiel.

Recorregut

La llínea comença el seu recorregut en l'estació de estació del Nort de Valéncia, des d'a on ix cap al sur pel feix comú de llínees fins a separar-se del mateix al agarrar la llínea Valéncia-Barcelona del Corredor Mediterràneu. La següent estació en parada és Valéncia-Cabanyal, en el barri de Cabanyal-Canyamelar de Valéncia.

En el seu recorregut per esta llínea, passa per vàries estacions sense parada en elles fins aplegar a Puçol, on té parada i despuix a Sagunt. A partir d'ací, la llínea de rodalies se dirigix per la llínea Valéncia-Terol-Saragossa, de via única sense electrificar. Travessa els municipis de Gilet, Estivella, Algímia d'Alfara, Soneja, Sogorp (2 estacions), Navaixes, Xérica i Caudiel, on acaba el recorregut dels trens de rodalies.

Servicis i freqüències

Esta llínea és la que menor freqüència té, en un total de 5 trens diaris en cada sentit. Només dos d'ells son directes, els atres tres cobrixen a soles el trayecte entre Sagunt i Caudiel i per a cobrir el trayecte entre Valéncia i Sagunt és necessari gastar un tren de la llínea C-6.

Son directes els trens que partixen de Valéncia a les 8:55 i 19:25 i els que partixen de Caudiel a les 8:55 i 16:15, següent el temps de recorregut de 1 hora i mija aproximadament, els atres tres trens que circulen en cada sentit son trens Sagunt-Caudiel que tenen establida oficialment una correspondència en u o dos trens de la llínea C-6 que permeten aplegar a una de les estacions situades en el tram Sagunt-Valéncia.

Història

L'orige de la llínea se remonta a quant se posa en funcionament el ferrocarril Valéncia-Terol-Saragossa, part del qual passà a formar part de la ret de Rodalies Valéncia en 1992 en la denominació de C-5.

Fins a 1996 els servicis eren prestats per regionals cedits al nou núcleu de rodalies i la llínea contava ya en les estacions actuals.

Ampliacions

Per a l'any 2014 està prevista la construcció d'un túnel passant a través de la ciutat de Valéncia que permetrà a les llínees C-5 i C-6 accedir a través del nort de la ciutat en noves parades com Aragó o Tarongers-Universitats.

Enllaços externs

Referències