Ideologia

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Ideologies enfrontades: Ronald Reagan dona un discurs flanquejat per banderes davant del mur de Berlin, 1987. La porta de Brandenburc, al seu torn, nos recorda l'us de l'art per justificar la construcció de l'estat, com en este cas Prússia - Alemanya

Una ideologia és un conjunt d'idees sobre un sistema (econòmic, social, polític...) i que pretén la seua conservació (ideologies conservadores), la seua transformació (radical, sobtada i violenta - ideologies revolucionàries - o lenta i pacífica - ideologies reformistes -) o la restauració del sistema prèviament existent (ideologies reaccionàries).

Les ideologies solen constar de dos components:

  1. Representació del sistema: proporciona un punt de vista propi i particular sobre la realitat, a partir del que s'analisa i es fa un juí, habitualment comparant-lo en un sistema alternatiu, real o ideal.
  2. Programes d'acció: pretén acostar en tant que siga possible el sistema real al sistema ideal pretés.

Les ideologies caracterisen a diferents grups:

Explica la diferència de visions en política, filosofia o ètica i condiciona moltes de les decisions de l'individu, aixina es qualifica una persona de conservadora, de progressista, de relativista, de fonementalista… La ideologia no sempre és conscient, ya que va lligada al juí sobre els fets i els atres.