Idioma coreà

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Idioma Coreà o Hangul
한국어 / 韓國語 hangugeo

조선말 Chosŏnmal

Pronunciació: AFI:
Atres denominacions:
Parlat en: Corea del Nort, Corea del Sur i China
Regió: Península de Corea
Parlants: 80-86 millons.
Rànquing: No està entre els 100 primers
Família: Llengua aïllada
estatus oficial
Llengua oficial de: Corea del Nort, Corea del Sur i Yanbian (China)
Regulat per: Instintut Nacional de la Llengua Coreana
còdics de la llengua
ISO 639-1 ko
ISO 639-2 kor
ISO/FDIS 639-3 kor
SIL
vore també: llengua

El idioma coreà és la llengua utilisada per pràcticament tota la població de Corea del Sur i Corea del Nort, països dels que és idioma oficial encara que la varietat del nort i la del sur no són exàctament la mateixa llengua. Ademés de en les dos Corees el coreà també s'utilisa en la regió autònoma de Yanbian, situada al sur de la província de Heilongjiang en China. Yanbian és el nom chinenc, en coreà es diu Yeonbyeon. En tot el món n'hi ha alrededor de 78 millon de parlants incloint comunitats inmigrants en l'antiga Unió Soviètica, Austràlia, Canadà, Estats Units, Brasil, Mèxic, Japó, Regne Unit i Filipines.

La denominació del idioma diferix segons nos referim al utiliat en Corea del Nort o Corea del Sur. En corea del Sur se li sol dir 한국어(韓國語) Hangugeo o 한국말 Hangungmal. En contexts oficials o cults se referixen molt a la llengua com 국어(國語) gugeo que vol dir "llengua del país". Coloquialment se sent també 우리말 urimal. El estàndar de Corea del Nort està basat en la parla de la capital Pyongyang mentres que en el sur el estàndar està basat en la parla de Seúl. Les diferències entre u i atre oreà no impedxen la intercomunicació, són més o manco equivalents a les que se troben en el castellà d'Espanya i el de Amèrica Llatina.

L'orige del coreà encara no està clar (vore Idioma japonés). Alguns llingüístes ho agrupen en les llengües altàiques i atres ho agrupen en el japonés en un únic grup coreà-japonés. Com ninguna de les filiacions han pogut ser probades una cantitat considerable de estudiosos preferixen referir-se al coreà com a llengua aïllada. Des del punt de vista morfològic, el idioma coreà és aglutinant en sintaxis del qual el seu patró base és SOV - Subjecte - Objecte - Verp.

El sistema d'escritura coreà és el hangeul, és un sistem alfabètic i fonètic. Se gasten molt comunment els vocabularis (sobre el 50%) provenents dirèctament o indirrèctament del idioma chinenc.