José María Py

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
José María Py Ramírez de Cartagena
Py y Ramirez.jpg
José María Py Ramírez
Nacionalitat: Espanyola
Ocupació: Pintor i escultor.
Naiximent: 1881
Lloc de naiximent: Càdis, Andalusia, Espanya
Defunció: 15 de març de 1932
Lloc de defunció: Alacant, Regne de Valéncia, Espanya

José María Py Ramírez de Cartagena (Càdis, 1881 - † Alacant, 15 de març de 1932) fon un pintor i escultor espanyol, conegut per ser el fundador i principal impulsor de la festa de les Fogueres d'Alacant.

Biografia[editar | editar còdic]

Naixcut en el sí d'una família noble andalusa (li pertanyia el títul de Baró de Torrezno per via materna), es trasllada de jove de Càdis a la ciutat de Valéncia. Durant 25 anys residix en la capital valenciana, a on entra dins del món faller, formant part de vàries comissions festeres.

En l'any 1922, en 40 anys, es trasllada a Alacant. Participa en la tertúlia de Alicante-Atracción, la qual organisava un programa de festes populars. El 28 de març de 1928 va publicar l'artícul Las Fallas de San José de Valencia y las Fogueras de San Chuan en Alicante, en el que, basant-se en les Falles de Valéncia, propon que la ciutat d'Alacant acullga una festivitat pareguda, denominades Fogueres i prenent la celebració de la Nit de Sant Joan, també relacionada en l'element del fòc.

Considerat el fundador de les Fogueres, fon el primer president de la comissió gestora, en 1930, permaneixent en el càrrec un any. En 1932 va morir en el seu domicili de l'avinguda Alfons el Sabi de la ciutat d'Alacant.

Reconeiximents[editar | editar còdic]

En l'any 2018 fon nomenat fill predilecte d'Alacant. Actualment, un carrer de la ciutat rep el seu nom, com a homenage, prop d'a on va viure i va morir.

Vore també[editar | editar còdic]

Enllaços externs[editar | editar còdic]