Múnich

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Vistes de Múnich

Munich (alemà München, en austro-bàvar Minga) és la capital de l'estat federat de Baviera i la tercera ciutat d'Alemanya per número d'habitants despuix de Berlin i Hamburc i l'undècima de l'Unió Europea.

Ademés, és la ciutat alemana a on més companyies de l'índex bossístic DAX es troben, sent la regió un important motor econòmic de les indústries financera, tecnològica, d'automoció, i servicis. Entre les companyies en sèu global en Munich, destaquen Allianz, BMW, BSH, FlixBus, Infineon, MAN, MTU, Munich RE, Osram, Sixt, el grup Siemens, i TÜV SÜD. En base en el reconegut estudi i llistat de Mercer Països en major calitat de vida en el món en l'any 2019, Munich era la ciutat en major calitat de vida en Alemània, aixina com la tercera en el món, prominent posició mundial en la que en el mateix any va coincidir l'estudi de 2019 de la revista Monocle.

La ciutat es troba sobre el riu Isar, al nort dels Alps Bavars. El lema de la ciutat és München mag Dich (A Munich li agrades), si be fins a l'any 2006 era Weltstadt mit Herz (Ciutat cosmopolita en cor). El seu nom, München, deriva de Munichen, de l'alt alemà antic, que significa «en el lloc dels monges». El nom de la ciutat ve dels monges benedictins que la varen fundar; d'ahí que en l'escut de la ciutat hi haja un monge. Els colors oficials de la ciutat són el negre i l'or, colors del Sacre Imperi Romà Germànic, des de temps de l'emperador Luis IV de Baviera.

El Munich modern és un centre financer i editorial. Sobre innovació social i econòmica, la ciutat es troba en el dècim quint lloc entre 289 ciutats segons un estudi de 2010, i és la quinta ciutat alemana per al 2thinknow Innovation Cities Index basat en un anàlisis de 162 indicadors.

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons