Maria Teresa Oller

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Maria Teresa Oller Benlloch
María Teresa Oller y Fermín Pardo.jpg
María Teresa Oller i Fermin Pardo
Nacionalitat: Espanyola
Ocupació: Compositora i folclorista
Naiximent: 1920
Lloc de naiximent: Valéncia, Regne de Valéncia, Espanya
Defunció: 2 de setembre de 2018
Lloc de defunció: Valéncia, Regne de Valéncia, Espanya

Maria Teresa Oller Benlloch (Valéncia, 1920 - 2 de setembre de 2018) fon una compositora, musicòloga i folclorista valenciana.

Biografia

Des de molt chicoteta, inicià el seu aprenentage musical, primer en sa mare i despuix rebé classes de l'ilustre clavecinista Amparo Garrigues. Maria Teresa Oller, ha segut una persona àmpliament vinculada als cants i músiques de tradició popular. Estudiosa i investigadora en el camp de l'etnomusicologia, ha desplegat una interessant llabor de arreplegada de cançons i balls populars que han agrandat el corpus identitari de la musicologia popular valenciana.

En sa casa n'hi havia un favorable ambient musical que propicià la seua vocació per la música des de chiqueta. Sa mare era pianista i son pare, doctor en dret, tenia gran amistat en el músic valencià Eduardo López Chavarri. Este músic es convertiria en u dels professors de Maria Teresa Oller.

Els seus estudis musicals els cursà en el Conservatori Superior de Musica de Valéncia, obtenint el "Premi Extraordinari" en les disciplines de Piano i Composició. Discípula predilecta del Mestre Palau en qui completà els seus estudis en Composició, Direcció de Cors i Orquesta i Pedagogia Musical. Despuix de finalisar els seus estudis, perfeccionà la direcció en els mestres Ernest Jamack i Rafael Benedito. En l'any 1954 obtingué una pensió de la Diputació de Valéncia per a perfeccionar estudis de composició.

Trayectòria professional

En l'any 1954 fundà l'Agrupació Vocal de Càmara de Valéncia i en 1974 es feu càrrec de la direcció de la Coral Polifònica Valentina. Fon membre de l'Institut Valencià de Musicologia de l'Institució Alfons El Magnànim (Diputació de Valéncia) en el que realisà diferents investigacions folclòriques.

La seua investigació, en la que destaca la seu llabor de recolecció i de treball de camp, també la porta a treballar en l'Archiu de la Catedral Metropolitana de Valéncia. Ha segut ponent de temes de cançó i dansa popular en diferents congressos, colaboradora del diari Las Provincias, a on publicà diferents treballs d'investigació ademés d'eixercir de crítica musical de concerts i òperes celebrades en Valéncia.

En 1960 s'incorporà a la docència com a professora numeraria d'Harmonia del Conservatori Superior de Música de Valéncia, a on també ostentà els càrrecs de Vicesecretaria, Cap d'Estudis i Secretaria. Fon Acadèmica de Número de la Real Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles des del 13 de maig de 1986.

Mª Teresa Oller era des de l'any 1980 presidenta de la Secció de Musicologia de Lo Rat Penat, tenint les màximes distincions de l’institució i sent membre de l’Honorable consistori de Prohoms i Profèmines de la Societat d'Amadors de les Glòries Valencianes, del que formen part aquelles personalitats que se destaquen pels seus mèrits o servicis prestats al poble valencià. Assessora del Cor Popular i del Grup de Danses de Lo Rat Penat i Cap de la Secció de Musicologia d'esta entitat´

L’Escola de Danses de Lo Rat Penat, dirigida durant molts anys pel seu discípul Enric Martí i Mora, du des de la seua fundació en l'any 1983 el nom de “Mª Teresa Oller” com a reconeiximent i homenage a la gran musicòloga.

El seu currículum és amplíssim en premis, obres, publicacions i composició d'obres (corals, concerts, cançons, obres pianístiques, etc.). L'Ajuntament de Valéncia li ha dedicat un carrer en la Ciutat de Valéncia, en el barri de Marchalenes.

Obres

 • "Cançons narratives valencianes". Edita Lo Rat Penat. Any 2000. ISBN 84-89069-66-2
 • "Contar i cantar. Recull de narracions i cançons populars valencianes". En Coautoria. Maria Teresa Oller i Vicent Ramon Calatayud. Ed. Lo Rat Penat. Colecció Rodamon. Any 1994. Valéncia. 81 pàgines.
 • "Panorámica de la música y la danza tradicional valenciana". En coautoria. María Teresa Oller i Enric Martí i Mora. Valencia. Servicio de Publicaciones. Any 1998. ISBN 84-7721-487-5
 • "Canciones tradicionales de niños, para niños". Editat per l'Universitat Politècnica de Valéncia. Any 2009.
 • Madrigales y Canciones Polifónicas. Autores anónimos de los siglos XVI y XVII. Archiu de la S.I.M. Catedral de Valencia, Instituto Valenciano de Musicología, Institució Alfons el Magnànim, Diputació de Valéncia, Valéncia, 1958.
 • "Danzas y Canciones danzadas", Cuadernos de Música Folklórica Valenciana, n.° 2, Institut Valencià de Musicologia, Institució Alfons el Magnànim, Diputació de Valéncia, Valéncia, 1951.
 • "Canciones y Danzas de la Sierra Mariola", Cuadernos de Música Folklórica Valenciana, n.° 10, Institut Valencià de Musicologia, Institució Alfons el Magnànim, Diputació de Valéncia, Valéncia, 1960.
 • "Canciones y Danzas del Valle de Albaida", Cuadernos de Música Folklórica Valenciana, n.° 12-13, Instituto Valenciano de Musicología, Institució Alfons el Magnànima, Diputació de Valéncia, Valéncia, 1967.
 • "Función expresiva de la armonía en las obras corales de Manuel Palau", Archivo de Arte Valenciano, Valencia, 1993.
 • "La canción de trilla del arroz en la valenciana ribera del Júcar", Revista de Dialectología y Tradiciones populares, n.° 25, 1969.
 • "Canciones y danzas de la Serranía Valenciana", en Diari Levante-EMV, 3-X-1975; "Timbres y tonadas de la Baja Serranía", en Diari Levante, 9-X-1975; "Canciones trovadorescas en la medieval villa de Alpuente", en Diari Levante, ll-XI-1975; "Abundantes y expresivas canciones populares en Palma de Gandía" en Diari Levante, 27-XII-1975.
 • "Danzas de Titaguas", Cuadernos de Música Folklórica Valenciana (Segunda época), n.° 2. En Coautoria. SEGUÍ, S., OLLER, M.a T., PARDO, F. y JESÚS MARÍA, J. A. Instituto de Etnología Valenciana, Sección de Folklore Musical, Institució Alfons el Magnànim, Diputació de Valéncia, Valéncia, 1979.
 • "Cancionero Musical de la Provincia de Valencia". En Coautoria. SEGUÍ, S., OLLER, M.ª T, LÓPEZ, J. L., PARDO, F. i GARRIDO, S. Institució Alfons el Magnànim, Diputació de Valéncia, Valéncia, 1980.
 • "Cancionero Musical de la Provincia de Castellón". En Coautoria. SEGUÍ, S., OLLER, M.a T., PITARCH, R. i LÓPEZ, J. L. Caja Segorbe - Caixa de Valéncia - Fundación Caja Segorbe, Valéncia, 1990.
 • "Los Mayos en el Campo de Requena-Utiel y otras comarcas valencianas". En Coautoria. OLLER, Maria Teresa i PARDO, F. Centro de Estudios Requenenses, Requena, 1997.
 • "Panorámica de la música y la danza tradicional valenciana". Universitat Politècnica de Valéncia, Valéncia, 1998. Els comentaris de les danses son d'Enric Martí i Mora.
 • Comentaris de Maria Teresa Oller en el disc "Arraíls", Lo Rat Penat, Grup de danses i Cor popular, Valéncia, 1982.

Reconeiximents

El 8 d'abril de l'any 2016, l'Acadèmia Valenciana de Musicologia junt a l'Associació d'Estudis del Cant Valencià (AECV) varen homenajar a Maria Teresa Oller en el Conservatori Professional de Música de Valéncia celebrant-se un emotiu reconeiximent en el que els millors cantaors i cantaores de Cant valencià (Victorieta, Milio del Puig, Lola de Mislata, Paqui la del Pedralbí, El Dengue, Xavier de Bétera, etc...) li dedicaren els millors versos.

Enllaços externs