Nadia Comaneci

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Nadia Comăneci
/ko.mə'neʧʲ/
Nadia Comăneci 2.jpg
Comaneci en l'any 1980
Nacionalitat: {{{nacionalitat}}}
Ocupació: Deportista
Naiximent: 12 novembre 1961
Lloc de naiximent: Romania
Defunció:
Lloc de defunció:

Nadia Elena Comăneci (12 de novembre de 1961) és una ex gimnasta rumana, (actualment en doble nacionalitat rumana-estatunidenca), guanyadora de 5 medalles olímpiques d'or, i nou en total. Fon la primera en conseguir la puntuació perfecta, 10, en una competició olímpica. És considerada una de les més grans gimnastes del sigle XX i se troba per dret propi entre les millors gimnastes de tots els temps.

Biografia

Orígens

Naixcuda en Oneşti (originàriament dita Gheorghe Gheorghiu-Dej en honor del president rumà del mateix nom), Romania, filla de Gerorghe i Stefania-Alexandrina, el seu nom, Nadia, se inspira en Nadezhda (Esperança), heroïna d'una película russa.

Començà a competir a nivell nacional en l'any 1970 com membre de l'equip de la seua ciutat natal. Ràpidament fon reclutada pe l'entrenador Bela Karolyi i la seus dona Marta — entrenadors llavors del equip nacional de Romania— que més tart fugiren a Estats Units, on foren entrenadors de molts grans gimnastes nortamericans. Als 13 anys Nadia Comaneci tingué el seu primer èxit important: guanya tres medalles d'or i una d'argent en el Campeonat Europeu de Gimnàsia en Skien, Noruega. Un any despuix, en 1975, la gimnasta superà en quatre victòries individuals a la soviètica Lyudmila Turishcheva, pentacampeona d'Europa, i s'alçà en la primera posició en la classificació general individual de les competicions preolímpiques de Montreal. Eixe mateix any, Associated Press l'elegí Atleta de l'Any.

Despuix de deixar la competició

Despuix d'esta edició dels Jocs Olímpics, Nadia se retirà de l'alta competició. La seua última aparició en un torneig major fon en el Campeonat Mundial Universitari que se celebrà en Bucarest en l'any 1981. Guanya cinc medalles d'or, pero hi hagué acusacions de parcialitat contra els juges, ya que la mitat d'ells eren rumans.

Entre els anys 1984 i 1989 la gimnasta fon membre de la Federació Rumana de Gimnàsia i entrenà a els jóvens gimnastes del seu país. En novembre de 1989 se fugà a Estats Units. Allí, se dedicà a realisar viages promocionals d'equips per a gimnàsia, roba interior i llenceria de la firma Jockey, equipament d'aeròbic i trages de nóvia. En 1994 se comprometé en el gimnasta nortamericà Bart Conner i regressà a Romania per primera vegada despuix de la seua fugida. Nadia i Bart se casaren en Romania en abril de 1996. Tres anys despuix, en 1999, Nadia se convertí en la segona atleta que rebé una invitació per a parlar davant de les Nacions Unides. Des d'aquella tribuna llança l'any 2000 com Any Internacional del Voluntariat.

Actualment contínua vinculada en el món de la gimnàsia mentres s'ocupa de diverses obres de caritat en tot el mon. Ella i el seu home son propietaris de l'Acadèmia Conner de Gimnàsia, la Companyia per a Produir el 10 Perfecte i d'algunes tendes de material deportiu. Abdós publiquen la Revista Internacional de Gimnàsia (International Gymnast Magazine).

Nadia Comaneci en l'actualitat en la seua família.

Nadia Comaneci es hui vicepresidenta del Consell de Direcció d'Olimpiades Especials, Presidenta d'Honor de la Federació Rumana de Gimnàsia, Presidenta Honorífica del Comité Olímpic Rumà, Embaixadora de Deports de Romania, vicepresidenta del consell de Direcció de l'Associació per a la Distròfia Muscular i membre de la Fundació de la Federació Internacional de Gimnàsia. Ha rebut dos vegades la condecoració de l'Orde Olímpica de mans del Comité Olímpic Internacional, i ha posat en marcha en Bucarest una clínica de misericòrdia per a ajudar als chiquets òrfens.

En decembre de 2003 eixí a la llum el seu primer llibre, Cartes a una gimnasta jove. En febrer de l'any 2006, despuix deu anys de matrimoni, anuncia que està embarassada i que va a tindre el seu primer fill. El chiquet, naixcut en juny, se diu Dylan Paul (Dylan per Bob Dylan i Paul pel seu ex entrenador, soci de negocis i padrí del chiquet, Paul Ziert). Actualmente viu en EE.UU.

Etapa de comentarista

A partir dels Jocs Olímpics d'Atenes 2004, Nadia atén com comentarista en l'equip de la cadena televisiva Televisa de Mèxic com part de la cobertura especial. Beijing 2008 és la seua segon incursió en l'equip de comentaristes de Televisa despuix d'Atenes 2004, participant destacada i encertadament en els seus comentaris experts en la disciplina de la gimnàsia especialment, conseguint captar l'atenció dels televidents cap al canal i l'empresa per a la que realisa els seus comentaris.

Recentment se publicà un documental en el que confessa que tingué un passat molt trist en el que moltes persones abusaren d'ella en la condició de seguir recolzant-la en la seua carrera com gimnasta.

Palmarés

Referències