Palau dels Barons d'Alacuàs

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Palau dels Barons d'Alacuàs

El Palau dels Barons d'Alacuàs, va ser adquirit per mig de subasta en l'any 1845 per la familía Trénor com a residència familiar en Valéncia i va ser rehabilitat en l'any 1916 per don Federico Trénor i Palavicíno (Segon baró d'Alaquàs).

Esta situat en el número 9 del carrer de Trinquete de Caballeros en la ciutat de Valéncia i actualment es la sèu de l'entitat cultural Lo Rat Penat.

Descripció[editar | editar còdic]

Sobre una base de pedra, integrant el cantó i l'ampla porta en llindar de fusta s'alça l'edifici, sobre una parcela irregular integrat entre els edificis que el rodegen. Dispon de frontera a la calle Trinquet de Cavallers i lateral a la calle Milacre. La casa alça planta baixa, dos pisos alts, àtic i un pati interior descobert.

La portada dona pas a un ampli zaguá en sol adoquinat, format per dos estancies separades per un arc rebaixat. En la primera destaca un artesonat de fusta, mentres que en la segona trobem l'escala que conduïx als pisos alts. En els seus inicis la planta baixa es dedicava a l'activitat de la banca Trénor, un dels numerosos negocis que va donar orige a la riquea que alcançaria esta noble família dels Trénor.

La planta noble se significa per la seua altura i tamany dels vans i balcons, sobre els llindars dels quals hi ha senzills baixrrelieves en decoració de guirnaldes vegetals i rostres figurats.

En l'actualitat i des de l'any 2003 l'edifici és propietat de la societat Lo Rat Penat. Esta societat va ser creada en 1878 com a societat cultural valenciana dedicada a la promoció, defensa, ensenyança i difusió de la cultura i llengua valenciana. Destaca en l'únic cantó visible en el carrer, d'una escultura de Lo Rat Penat, obra realisada per l'escultor Nassio Bayarri. El Rat Penat és l'emblema de Lo Rat Penat.

Vore també[editar | editar còdic]