Plaça Major de Castelló

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Erro al crear miniatura: Falta archiu
Plaça Major. Concatedral de Santa Maria de Castelló junt al Fadrí, el campanar de Castelló

La plaça Major de Castelló és el lloc més important de la ciutat de Castelló de la Plana, ya que en ella se troben els principals monuments de la vila.

Descripció

La plaça Major és un conjunt històric situat en el centre de dita ciutat i que està compost pels edificis: l'Iglésia Concatedral de Santa Maria de Castelló, la torre Campanar (conegut com El Fadrí, el Mercat Central, la Casa Consistorial i un nou edifici també per a dependències municipals de (l'Ajuntament de Castelló) a on se troba la Policia Local. Junt a la plaça Major se troba l'antiga Casa Abadia que en l'actualitat és la seu de la Fundació Caixa Castelló i dependencies d'informació turística.

En el centre de la plaça n'hi ha una artística font i, últimament, s´han incorporat a la mateixa plaça una maqueta d'eixa plaça en explicacions sobre la seua història per a informació cap als turistes. En el sol n'hi ha una reproducció del Castelló antic que publicà el croniste burrianenc Martí de Viciana en un dels seus llibres, també una inscripció i un jeroglífic.

Història

Des del primer moment de la fundació de Castelló, la plaça Major, es va trobar en la mateixa localisació (encara que en una atra disposició dels seus components). En el lloc actual de l'Ajuntament, es trobava el primer cementeri Cristià, en el centre, a on ara es troba la font, havia antigament un arbre de llorer. Durant les festes que se celebraven, va ser sèu de corregudes de bous, mascletaes, altar, ofrena de flors, espectàculs de tot tipo, manifestacions...

Observacions

La plaça és un punt neuràlgic de la Capital de la Plana, ya que en ella se celebren les festes i tota classe d'actes lúdics de la ciutat. També aprofita com a lloc de partida d'events deportius, aixina com, la celebracio de bodes tant civils com religioses. La plaça Major és el lloc d'eixida de la tradicional Romeria de les Canyes que es celebra el tercer dumenge de la Quaresma durant les Festes de la Magdalena.

En l'actualitat la plaça és totalment peatonal, prohibint l'accés a vehículs excepte els autorisats.

Vore també

Enllaços externs