Proyecte:No atacs personals

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
(Redirigit des de «Proyecte:No fer atacs personals»)
Anar a la navegació Anar a la busca

No faces atacs personals en L'Enciclopèdia en valencià. És la teua responsabilitat fomentar i mantindre una comunitat positiva en la L'Enciclopèdia. Fes comentaris sobre el contingut, no sobre el colaborador. Els atacs personals rarament ajuden a argumentar el teu punt de vista i dissuadixen als usuaris de crear una bona enciclopèdia; ademés danyen a la comunitat de L'Enciclopèdia.

Conseqüències

Recorda que les disputes en les pàgines de discussió són accessibles a totes les persones d'Internet. La forma de comportar-se en L'Enciclopèdia es reflectix en la pròpia L'Enciclopèdia i en u mateix.

Els usuaris poden ser suspesos per fer atacs personals repetidament. Els abusos en els resums d'edició són particularment mal considerats.

Sigues sensat

Els diferents editors poden no estar d'acort en un artícul. Els membres de comunitats opostes desigen, raonablement, expressar les seues opinions. La síntesis d'estes opinions en l'artícul crea un artícul millor, més neutral per a tots. Recorda que tots formem part de la mateixa comunitat, de la mateixa manera que som tots enciclopedistes; no totes les persones som iguals en este planeta i cadascú té les seues opinions subjectives i objectives obre una circumstància... No ho oblides.

Eixemples

Alguns eixemples específics d'atacs personals són, pero no estan llimitats, els següents:

 • Insults i atacs dirigits contra un atre usuari.
 • Desqualificacions de tipo ètnic, racial, ideològic, sexual, xenòfop o religiós dirigides contra un atre colaborador.
 • Amenaces violentes, incloent amenaces de mort.
 • Amenaces o accions que exponen a atres editors a una persecució política, llegal, religiosa o d'un atre tipo pel govern, els seus dirigents o atres. Les violacions d'este tipo poden donar lloc a un bloqueig per un periodo extens o inclús definitiu per mig de qualsevol administrador que descobrixca este fet.
 • Revelació no autorisada d'aspectes de la vida privada d'un atre editor que este haja triat no divulgar en la seua pàgina d'usuari, realisats en l'objecte de generar escarni sobre el mateix o debilitar un argument presentat en una discussió.
 • Comentaris del tipo "Chimo és un troll", "Maria és una censuradora", "Ampar és una mala editora", "eres un ignorant", "no tens una vida pròpia", "vas insultant a la gent", també poden ser considerats atacs personals si són efectuats injustificadament, en mala fe, o en l'intenció clara d'insultar, acaçar o desprestigiar a un usuari.

Eixemples que no són atacs personals

Els debats entre enciclopedistes són una part essencial de la cultura de L'Enciclopèdia. Sigues cívic i mantin-te fidel a l'Etiqueta. Els desacorts en atres editors poden ser discutits sense usar el recurs de l'atac personal; és més, este només conseguirà desacreditar-te, i a la teua postura en tu. D'esta manera, circumscriu els teus comentaris al voltant de la controvèrsia i el seu objecte en qüestió, evitant a tota costa personalisar la discussió o caure en el ad hominem. No obstant el concepte d'atac personal no inclou el llenguage cívic per a descriure les accions d'un editor sense la participació del seu caràcter personal. Per això, és igualment important no interpretar tals comentaris com a atacs personals: presumix bona fe dels teus companyers i no caigues en la retòrica victimista. Alguns eixemples que no han d'interpretar-se com a atacs personals són:

 • Comentaris justificats del tipo "la teua afirmació sobre x és falsa" o "lo que estàs afirmant no és cert, és un fet provat" no són atacs personals ya que no són declaracions sobre l'usuari (mentirós), sino declaracions sobre les accions i afirmacions de l'usuari. Hi ha una diferència entre afirmar que "Pere és un troll" i afirmar justificadament que "Pere està realisant una conducta troll perqué crea controvèrsia només per a provocar", ya que, encara que des de certa perspectiva significa lo mateix, la segona afirmació es referix a les accions de Pere en el debat, sense personalisar en ell la discussió.
 • Comentaris en el resum d'edició del tipos "responent l'acusació de mala fe de l'usuari X" o "revertint vandalisme" no són atacs personals. No obstant, és sumament important presupondre bona fe quan es fa eixe tipo de comentaris: si l'edició que ha segut revertida podria ser interpretada com una edició de bona fe, no la consideres maliciosa ni la marques com a vandalisme.
 • També és important distinguir que fer notar justificadament a un usuari que la seua conducta és contrària a les polítiques, i que si continua en eixe camí pot ser sancionat conforme a elles, no constituïx una amenaça, sino un simple avís. No obstant, tracta d'avisar a atres usuaris en calma i deixant clares les raons sempre que siga possible; i no oblides no mossegar als novells.

Alternatives

 • Discutix els fets i com són expressats, no els atributs de l'atra part. Açò no significa que estigues d'acort en l'atra persona, pero sí està d'acort a estar en desacort.
 • No sugerixques que una opinió no és vàlida degut simplement que prové de cert autor.
 • Examina les qüestions en un fòrum menys públic com el correu electrònic si un debat amenaça d'arribar a ser personal.
 • Si no creus poder respondre de forma educada, considera la possibilitat de no formular cap resposta, o be d'abandonar la discussió en que estigues involucrat abans que arribe a transformar-se en una baralla.

Remeis

Si has segut atacat personalment, hauries de demanar a l'atacant que pare i mostrar-li esta política. Si continua, indica la situació en L'Enciclopèdia.

L'eliminació de presunts atacs personals és un assunt que no ha conseguit consens, ya que pot ser considerat controvertit, en la mida en que alguns enciclopedistes maliciosos podrien abusar d'ella per a borrar tot allò que no els agrade o interesse (incloent advertències per violació de polítiques) baix l'excusa de ser un "atac personal"

Eliminar atacs personals obvis de la teua pàgina de discussió no sol ser un problema, pero sí que pot ser-ho si ho fas d'atres pàgines. En general, en pàgines diferents de la teua pàgina de discussió, l'eliminació de texts escrits contra tu ha d'estar llimitada, excepte en circumstàncies extraordinàries, als comentaris que s'indiquen més amunt com a clares violacions d'esta política. Si trobes que tractes d'eliminar presunts atacs personals a sovint, és provable que la teua definició "atac personal" no es corresponga en la d'esta política.

En casos extrems d'atacs personals, un atacant pot ser bloquejat baix la clàusula de disrupció.

Una noció errònea: "colpeja'ls mentres estiguen en el sol"

Hi ha certs usuaris en L'Enciclopèdia que són impopulars, per comportaments grossers o imprudents en el passat. Tals usuaris van poder haver estat baix accions disciplinàries per part del comité d'arbitrage. Alguns usuaris podrien pensar que contra este tipo d'usuaris és justificable realisar atacs personals. Esta noció és totalment incorrecta: les persones cometen errors, a voltes deprenen d'ells i canvien les seues maneres. La regla d'atacs personals s'aplica a tots els usuaris, independentment del seu passat o de com són tractats pels atres.

Atacs personals fora de L'Enciclopèdia

La política contra atacs personals està dissenyada per a proporcionar un ambient propici per a la creació d'una enciclopèdia per una comunitat de persones interessades. D'esta manera, els atacs personals fets per editors de L'Enciclopèdia contra atres editors de L'Enciclopèdia en fòrums relacionats en L'Enciclopèdia, o en enllaços des de L'Enciclopèdia, en el propòsit de botar-se esta política, seran considerats com una conducta perjudicial i una violació d'esta política.

L'Enciclopèdia no pot vigilar els atacs personals en Internet, i esta política no pot ampliar la "jurisdicció" de L'Enciclopèdia fora d'ella.

 • Si eres un editor de L'Enciclopèdia, no faces atacs personals contra atres editors. Açò és innegociable.
 • Si has segut advertit o has segut bloquejat per atacs personals, mantindre la mateixa conducta en un atre lloc a que es puga accedir des d'un enllaç directe en L'Enciclopèdia viola l'esperit positiu de comunitat.
 • Depenent del seu context, els enllaços des de L'Enciclopèdia a una font que continga atacs personals o informació personal contra o sobre els editors de L'Enciclopèdia pot constituir el mateix perjuí i violació d'esta política com realisar atacs personals. No faces enllaços a atacs personals en la intenció d'acaçar. En general, estos enllaços haurien de ser evitats.
 • Encara que pot ser controvertit, qualsevol enciclopediste pot eliminar enllaços cap als atacs personals com una reacció apropiada.

Vore també