Proyecte:Presupon bona fe

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca

Presupon bona fe és un principi fonamental de qualsevol wiki, incloent L'Enciclopèdia. Si es permet que qualsevol edite, és, precisament, perque es supon que la major part de la gent que edita ho fa a fi de contribuir al proyecte, i no en l'intenció de danyar-lo. Si açò no fora cert, un proyecte com la L'Enciclopèdia estaria condenat al fracàs des del principi.

Per tant, sempre que siga raonable supondre que alguna cosa és un error no intencionat, procura corregir-ho sense revertir o denunciar-ho com a vandalisme. Quan no estigues d'acort en algú, recorda que els atres creuen que ajuden al proyecte, igual que ho creus tu de tu mateix. Prova a usar la pàgina de discussió per a explicar-te i donar-los aixina als atres l'oportunitat de fer lo mateix. Aixina es poden evitar malentesos i evitar que els problemes aumenten. Especialment, recorda ser pacient en els nous membres, puix no estaran familiarisats en la cultura i normes de L'Enciclopèdia.

És provable que el seu comportament li parega normal al novell; els problemes solen deure's al desconeiximent o a algun malentés sobre cóm funciona L'Enciclopèdia. No és rar que algun usuari nou crega que una política que li és estranya hauria de ser canviada per a encaixar en la seua experiència en una atra part. De forma pareguda, molts d'ells comporten experiència o coneiximents pels quals esperen un reconeiximent immediat per part de la comunitat. Els comportaments deguts ad estes causes no són necessàriament maliciosos.

Presupondre bona fe es basa en intencions, no en accions. Fins a la gent millor intencionada comet erros, i has de corregir-los quan ho facen. Lo que no has de fer és actuar com si el seu error fora delliberat. Sigues correcte, pero no et baralles. Hi haurà gent en L'Enciclopèdia en la qual no estigues d'acort. Inclús si estan equivocats, això no significa que estiguen intentant arruïnar el proyecte. Trobaràs gent en que et serà difícil treballar. Això tampoc significa que estiguen intentant afonar el proyecte; només significa que et molesten. Atribuir mala fe a l'editor d'un artícul és sempre innecessari, per evident que parega la mala fe, puix totes les contra-mides (és dir, revertir i bloquejar) poden ser fetes basant-nos en el comportament i no en l'intenció.

Per supost, no és lo mateix supondre bona fe que ignorar males accions. Si esperes que la gent suponga la teua bona fe, assegura't de demostrar-la. No poses la càrrega de la prova en els atres. Cridar «¡presumix bona fe!» als atres no significa que no hages d'explicar les teues accions, i fer una costum d'això acabarà per convéncer als atres de la teua mala fe.

Quan les «guerres d'edició» creixen, és fàcil oblidar la necessitat supondre bona fe.

Presupon mala fe

Si presupons mala fe, poden ocórrer moltes coses:

  • Atacs personals: una volta que has fet un atac personal, el teu blanc segurament presumirà mala fe per la teua part. La guerra d'edició es posarà encara més lleja. La gent rarament oblida.
  • Oblidar la política del [[[Proyecte:Punt de vista neutral|punt de vista neutral]]. L'ideal és fer artículs acceptables per a tots. Cada reversió (en conte d'un canvi) d'un artícul biaixat és una derrota del PVN, sense importar cóm fora de terrible l'edició. Tracta d'endevinar per qué l'atra persona considerà l'artícul com a no neutral. Llavors, si és possible, tracta d'integrar l'atre punt de vista, pero en térmens que consideres neutrals. Practicant açò per les dos parts, s'acabarà arribant a la neutralitat... o a alguna cosa pareguda.

Corregir un erro d'algú (encara que realment penses que fon intencionat) és millor que acusar-lo de mentir, puix la gent s'ho prendrà molt millor. Corregir una frase afegida, sabent que està malament, és millor que borrar-la simplement.

Enllaços relacionats