Quequi

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Arbre de Caqui Persimon
Caqui

El quequi o caqui, alguns solen nomenar-lo en castellà palosanto, (del japonés kaki) és un arbre caducifoli diospiros Kaki, de la família de les ebenàcees, de cop redonenc en flors grogues i fruit comestible. El seu fruit també rep el mateix nom, és dolç i carnós, de forma redonenca similar a una poma i tant el color com la forma pareix ser una tomata.

Orige

Encara que prové de China i Japó, en l'actualitat hi han zones en la Comunitat Valenciana a on se cultiva i la seua producció és molt important.

Cultiu valencià

Des de fa alguns anys, se cultiva sistemàticament en la comarca de la Ribera del Xúquer i en la ribera del Riu Segura, a on ha aplegat a substituir un producte tan tradicional, encara que devaluat, com la taronja. La varietat autòctona "Roig Lluent" és l'única amparada en la denominació d'orige "Quequi Ribera del Xúquer". Sorgí de forma espontànea com a conseqüència de la sembra de llavors en el marge d'una parcela en el terme municipal de l'Alcudia. Cap a l'any 1960 s'empelta la primera plantació en el terme municipal de Carlet. A partir d'eixos moments el quequi tingué un ràpit creiximent. Hui esta varietat supon més del norantacinc per cent del quequi cultivat en la Comunitat Valenciana, havent conseguit en l'actualitat una producció pròxima a les 25.000 tonellades.

Enllaços externs