Regne de França

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Senyera del Regne de França

El Regne de França fon el sistema polític de la regió de l'actual França entre l'Edat Mija (sigle IX) i l'Edat Moderna (finals del sigle XVIII) - la darrera corresponent al periodo de temps conegut com a l'antic règim - i precedix a la proclamació de la Primera República Francesa.

Despuix de la partició en tres de l'Imperi Carolingi - el Regnum Francorum - (751-843), se constituí la Francia Occidentalis (843-987), que en l'ascens al tro de Hug Capet en l'any 987 se convertí en el Regne de França. Fon en l'any 1204 quan la paraula significà França per primera volta, el territori sobre el qual eixercix l'autoritat del rei dels francs, que llavors escomençà a nomenar-se de forma esporàdica rei de França.

El sistema de la monarquia feudal, a poc a poc acabà en una monarquia absoluta que va conseguir el seu apogeu en els sigles XVII i XVIII. En l'any 1791, despuix de la Revolució Francesa, finalisà el sistema de monarquia absoluta, i el Regne de França passà a ser una monarquia constitucional. Menys d'un any despuix, la Primera República Francesa fon proclamada.

Bibliografia

  • Jacques Bainville, Histoire de France, Éd. Arthème Fayard, 1924
  • Georges Duby, Histoire de la France des origines à nos jours, Larousse
  • Pierre Goubert i Daniel Roche, Les Français et l'Ancien Régime, Armand Colin, 1984
  • Marcel Marion, Dictionnaire des institutions de France XVIIe   XVIIIe siècle, Picard, 1923
  • Hubert Méthivier, Le siècle de Louis XIV, PUF collection Que-sais-je, 1988