Saturn (planeta)

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
(Redirigit des de «Saturn»)
Anar a la navegació Anar a la busca
El planeta Saturn

Saturn és el sext planeta del Sistema Solar, és el segon en tamany i masa despuix de Júpiter i és l'únic en un sistema d'anells visible des del nosre planeta. El seu nom prové del deu romà Saturn. Froma part dels denominats planetes exteriors o gaseosos, també dits jovians pel seu paregut en Júpiter. L'aspecte més característic de Saturn són els seus birllants anells.

Abans de l'invenció del telescopi, Saturn era el més lluntà dels planetes coneguts i, a simple vista, no pareixia lluminós ni interessant. El primer en observar els anells fon Galileu en l'any 1610 pero la baixa inclinació dels anells i la baixa resolució del seu telescopi li eren pensar en un principi que es tractava de grans llunes. Christian Huygens en millors mijos d'observació pogué en 1659 observar en claritat els anells. James Clerk Maxwell en l'any 1859 demostrà matemàticament que els anells no podien ser un únic objecte sòlit sino que devien ser l'agrupació de millons de partícules de menor tamany.

Saturn té un gran número de satèlits, el major dels quals, Tità és l'únic satèlit del Sistema Solar en una atmòsfera important.[1]

Referències[editar | editar còdic]

  1. «News Features: The Story of Saturn». Cassini–Huygens Mission to Saturn & Titan

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons