Tellina

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Plat de tellines

La tellina (del grec τελλίνη, mat. sign.), en castellà telina, coquina, tellerina o tellina, és un molusc lamelibranqui del gènero Tellina, de vora uns tres centímetros de llongitut i en valves blanquinoses allargades, és propi de zones de plaja i molt apreciat com a aperitiu en tota la costa valenciana.

La seua captura en terres valencianes es realisa en el golf de Valéncia, des del port de Valéncia fins a Oliva. Antigament es podia capturar en tota la costa al sur d'Oliva fins a arribar a Alacant.

És un gènero de moluscs bivalvats de closca fina, oval i deprimida, comunes en les costes de la península ibèrica, pertanyents a l'orde Veneroida. Es troben freqüentment en els fancs de les marismes, zones salades i, sobretot, en zones de plaja. És espècie protegida en el Parc Nacional del Delta de l'Ebre.

Es tracta d'un menjar molt apreciat com a aperitiu que s'acompanya en vins de la zona i se sol cuinar únicament en all, jolivert i oli. El seu diàmetro és d'uns 3 a 5 cm i la seua captura la realisen els mariscadors que durant la baixamar capturen este tipo de molusc. També poden extraure's en chicotets barcos pel sistema d'arrastre.

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons