Tro de bac

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Trons de bac

El Tro de bac és un petart que explota tirant-lo fort en terra. És el petart valencià per excelència durant les festes falleres. S'utilisa sobretot en les despertaes.

Elaboració[editar | editar còdic]

Per a que el petart explote be deu d'estar ben sec, pero per a la seua fabricació es treballa en mullat. Precisament, per a evitar accidents, encara que, a dia de hui, no es coneix cap. És un procés d'elaboració llarc i delicat. El material pirotècnic es mescla en productes químics i es reblix en grava redonejada. Despuix s'omplin els canuts de paper en la mescla. S'apreta be, es tanca i se seca. El problema ve en el transport perque el petart explota en qualsevol colp i qualsevol accident seria fatal.

Normativa europea[editar | editar còdic]

Una normativa europea de l'any 2007 va llimitar la fabricació, transport i us del Tro de bac fent caure l'indústria del clàssic petart valencià. De més de trenta empreses fabricant el Tro de bac s'ha passat a fabricar-lo a soles dos.

D'entrada no és rendable -cada caixa de 50 unitats es ven a partir de 4 euros més IVA, i per a continuar, necessita uns permissos especials que cada any deu autorisar la Delegació del Govern.

Vore també[editar | editar còdic]

Enllaços externs[editar | editar còdic]