Nova Jersey

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Localisació de Nova Jersey en els Estats Units

Nova Jersey (en anglés, New Jersey) és un dels 50 estats dels Estats Units, ubicat en les regions "Mid-Atlantic" i nordest del país. Llimita al nort en l'estat de Nova York, a l'est en el oceà Atlàntic, al suroest en Delaware i a l'oest en Pensilvània. Se troba principalment dins de les extenses àrees metropolitanes de Nova York i Filadèlfia. La seua capital és Trenton.

És el quart estat menys extens, superant apenes a Connecticut, Delaware i Rhode Island. A pesar de la seua chicoteta extensió territorial, té una població de 8.791.894 habitants,[1] sent l'undècim estat més poblat i el de major densitat en els Estats Units.

La economia de Nova Jersey depén principalment de la seua indústria manufacturera i de la prestació de servicis de transport. És un dels estats més industrialisats del país. Els productes fabricats en l'estat, aixina com atres productes produïts en els estats veïns, son exportats a través dels ports a lo llarc dels rius Hudson i Delaware. Nova Jersey és també un dels líders nacionals de la producció de productes químics. Per a l'any 2011 fon el tercer estat més ric del país en ingressos promig per llar.[2]

El turisme és també una de les principals fonts d'ingressos en l'estat. Les principals atraccions turístiques son les seues numeroses plajes localisades en regions relativament poc poblades. Ademés d'açò pels seus numerosos jardins i parcs l'estat és cridat The Garden State (L'estat jardí).

Més de cents batalles i enfrontaments entre milícies estadounidenques i tropes britàniques foren realisades en Nova Jersey. La més famosa d'elles ocorreu el 26 de decembre de 1776, quan George Washington realisà la seua famosa travessia del riu Delaware durant la batalla de Trenton. Després de l'independència dels Estats Units, Nova Jersey fon el tercer estat en ratificar la Constitució, el 18 de decembre de 1787.

Referències[editar]

Enllaços externs[editar]