Atoló Midway

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Proyecció ortogràfica en les illes Midway al centre
Localisació de les illes Midway

Les illes Midway (també conegudes com atoló de Midway) són un atoló de 6,2 km² localisat en el Pacífic Nort, prop de l'extrem nort-occidental de Hawai. Formen part de les Illes Perifèriques Menors dels Estats Units.

El nom de Midway fa referència a la seua posició geogràfica, per estar a mitat de camí entre Amèrica i Àsia.

La seua latitut és 28º13' N i la seua llongitut 177º22' W, trobant-se les illes a aproximadament la tercera part de la distància que separa Honolulu de Tòkio.

L'atoló consistix en una barrera de coral en forma d'anell i numerosos illots d'arena. Les dos illes més importants sobre tamany són Sand Island i Eastern Island, hàbitades per mils d'aus marines i contaminades per fem.

Les illes Midway no tenen habitants aborigens, i són un territori no incorporat dels Estats Units, sent el seu estatus el de àrea insular a càrrec del Departament de l'Interior. L'economia se sustenta en fondos governamentals en la seua totalitat, i tant els aliments com atres bens de manufactura han de ser importats.

L'àrea de Midway és reconeguda especialment per la Batalla de Midway, (4-7 juny 1942) que es va portar a terme durant la Segon Guerra Mundial. La Marina d'els Estats Units va repelir un atac japonés, marcant esta victòria un canvi en l'escenari de la guerra del Pacífic.

Geografia[editar | editar còdic]

Mapa de les illes Midway

Les illes Midway formen part d'una série d'illes volcàniques i atolones que s'estén des de Hawai fins a l'extrem de les illes Aleutianes. Midway es va formar fa aproximadament 28 millons d'anys, quan el llit submarí sobre el qual s'assenta es trobava a la mateixa altura que el basament volcànic de Hawai. De fet, Midway va ser alguna volta un escut volcànic aparentment tan extens com l'illa de Llana'i. A lo llarc de millons d'anys, l'illa va experimentar un procés que es coneix com a ajust isostático. La barrera de coral que es va formar al voltant de l'illa volcànica va poder mantindre's en el nivell de la mar per mig d'un creiximent cap amunt, a mesura que tot el basament cedia. En l'actualitat, la barrera té prop de 400 metros de grosaria, i el atoló té aigües poc profundes a lo llarc d'uns 10 quilómetros.

Les illes del Atoló de Midway varen ser molt afectades com a conseqüència de l'establiment de l'home. Ya a partir de 1869, quan es va presentar un proyecte per a destruir part dels corals i construir un port en Sand island, l'ecologia del lloc va sofrir alteracions. Aus natives d'atres illes, tals com Laysan Rail i Laysan Finch varen ser lliberades en el lloc. Arbres originaris de Austràlia es varen plantar a modo de *cortavientos. Prop del 75% de les espècies de plantes que es troben en Midway són exòtiques.

El atoló té 32 quilómetros de rutes, 7,8 quilómetros d'encanyat, un port (ubicat en Sand Island, i tancat a l'us públic) i dos pistes d'aterrisage (abdós pavimentades, en una extensió propenca als 2000 metros). El FWS (Servici per a la Vida Selvada i Ictícola, segons les seues sigles en anglés) tenia previst cancelar totes les operacions aeroportuarias a partir del 22 de novembre de 2004, en lo que es deixaria de permetre tot tipo de visites públiques.

Història[editar | editar còdic]

Bandera no oficial de les illes Midway

Les illes Midway, provablement, varen ser descobertes pel capità espanyol Miguel Zapiaín que en 1799 va besllumenar estes illes i les va batejar com a illa de Patrocini.

Comunment, encara que no siga exactament cert, se situa el descobriment el 5 de juliol de 1859 pel capità N.C. Middlebrooks, a bordo del ballener Gambia. Les illes varen ser batejades en eixe llavors com a illes Middlebrooks.

Middlebrooks va reclamar les illes per als Estats Units seguint l'Acta d'Illes Guaneres, segons el qual els nortamericans podien establir-se temporalment en una illa deshabitada per a aprofitar el guano.

El 28 d'agost de 1867 el capità William Reynolds, del buc USS Lackawanna, va prendre possessió formal de les illes per als Estats Units. Temps despuix, es va canviar el nom de les illes pel de Midway. Este atoló es va transformar aixina en la primera porció de territori no continental en ser anexionat pels Estats Units. Midway és l'única illa de l'archipèlec de Hawai que no forma part de l'estat de dit nom.

En juny de 1942 va tindre lloc en els voltants d'este archipèlec l'important i decisiva batalla de Midway, en la que la flota nortamericana va derrotar a la japonesa.

Referències[editar | editar còdic]

  • Ladd, H.S., J.I. Tracey Jr., i M.G. Gross. 1967. Drilling at Midway Atoll. Science, 156 (3778): 1088–1095 (26 de maig de 1967)

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons