Oklahoma

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Localisació de Oklahoma en els Estats Units

Oklahoma és un estat situat en el centre-sur dels Estats Units d'America. La capital i la major ciutat de l'Estat és Oklahoma City. Conta en 77 comtats. En una població estimada de 3.579.212 habitants en 2006 i una superficie de 181.035 km², és el vigèsim octau estat més poblat i el vigèsim més gran del país. El seu nom prové de les paraules choctaw okla i humma, que signifiquen "gent roja".[1] i informalment és conegut en el sobrenom de The Sooner State.

L'explorador espanyol Francisco Vázquez de Coronado viajà a través de l'estat en l'any 1541,[2] pero els exploradors francesos reclamaren la zona en l'any 1700.[3] Posteriorment, en 1764 passà a Espanya despuix del Tractat de París, com a part integrant de la Luisiana espanyola permaneixent baix el seu domini fins a l'any 1800. Durant este periodo la presencia europea no se feu notar més allà de la visita d'alguns comerciants i trampers. Després d'un breu periodo de dominació francesa en l'any 1803, junt el restant del territori de Louisiana (Nova França) fon adquirit pels Estats Units en la Compra de la Louisiana.

Oklahoma se convertí en el quadragèsim sext estat en ingressar en l'Unió el 16 de novembre de 1907, a partir del Territori Indi.

Referències

  1. Muriel Wright. «Chronicles of Oklahoma». Oklahoma State University.
  2. «Oklahoma's History». Government of Oklahoma.
  3. «French and Spanish Explorations». rootsweb.

Enllaços externs