Esquerra Republicana del País Valencià

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca

Esquerra Republicana del País Valencià (ERPV) és un partit polític nacionaliste català, pancatalaniste, progresista i d´esquerres d'ámbit valencià que seguix les directrius de Esquerra Republicana de Catalunya. Part dels membres de la seua eixecutiva son ex-militants de l'organisació terrorista Terra Lliure[1]. El seu president és des de l'any 2000, Agustí Cerdà, ex-militant del braç polític de l'organisació terrorista Terra Lliure, Moviment de Defensa de la Terra i Catalunya Lliure[2].

El partit naixqué en l'any 2000 per la fusió de Esquerra Republicana de Catalunya en Front pel País Valencià. ERPV propon la integració de la Comunitat Valenciana com una regió del utòpic imperi català (Països Catalans). En una primera etapa durant la Segona República Espanyola la implantació d'Esquerra Republicana en el País Valencià es va produir sota el lideratge de Gaietà Huguet, a Castelló de la Plana. En 1935, aquest dirigent va impulsar un procés d'unificació amb el partit autòcton Esquerra Valenciana, fundat en 1934 i dirigit per Vicent Marco Miranda (ex-alcalde de València), Josep Benedito, Miquel Duran de València i Manuel Sanchis i Guarner. Després d'aconseguir Vicent Marco en 1936 l'acta de diputat per València dins de les candidatures del Front Popular ambdós partits van formar un grup parlamentari conjunt en el Congrés dels Diputats espanyol amb el nom de Esquerra Catalana.

Entre 1935 i 1998 no es pot distingir entre la història d'ERPV i EV ja que la primera organització s'autodissolgué perquè els seus militants s'afiliaren en bloc a la segona.

La Guerra Civil espanyola truncà diversos projectes polítics en què participava EV, el més important dels quals era un projecte d'estatut valencià que atorgava l'actual Comunitat Valenciana el nom oficial de País Valencià homologant-la d'aquesta manera amb la resta de nacionalitats històriques. Malgrat això, EV va aconseguir el seu màxim creixement en aquest període i va arribar a sobrepassar els 10.000 afiliats en 1937.


Esquerra Republicana del País Valencià conta en una divisió jovenil, JERPV, creada en 2005. Esquerra Republicana al País Valencià, ara mateix, no té representació en les Corts Valencianes, encara que disposa de 5 regidors a tot el territori valencià i el 0,49% dels vots vàlids.

Referències