Editorial del Senia al Segura

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca

Del Senia al Segura o també Del Cénia al Segura, fon una editorial valenciana, creada l'any 1976. Creada per Pedro Astillero sent el poeta Xavier Casp (1915-2004) l'intelectual de capçalera i l'assessor lliterari de Del Senia al Segura. Durant 35 anys ha editat llibres en llengua valenciana baix les normes de la RACV i també en castellà.

S'han editat tota classe de llibres, ya siga novela, d'història, facsímil, poesia, de tot tipo, ya siga en valencià com en castellà pero tots relacionats en la Comunitat Valenciana d'autors valencians en castellà o en valencià.

S'han fet edicions de fins a 10.000 eixemplars, com l'edició del Tirant lo Blanch complet, per al que tingueren que consultar l'edició que es conserva en Nova York l'únic del món que està complet. També destaca l'edició d'un facsímil del Tirant en tres volums, obra d'Ampar Cabanes, que va rebre el Premi Nacional d'Edició de tota Espanya. Varen continuar en l'edició d'atres clàssics com el Vita Christi (1980), l'obra de Roís de Corella (1985), L'Espill (1990) o els Furs.

Al publicar en valencià baix les normes d'El Puig, un valencià que no estava reconegut per la Conselleria de Cultura, ni per les institucions, era molt difícil la seua venda al no estar recomanats ni per coleges, instituts ni en universitats, una aposta molt arriscada. La Conselleria de Cultura, en l'época de Lerma i Císcar, donava subvencions en forma de compra de llibres a les editorials valencianes, pero no passava aixina en l'editorial Del Senia al Segura perque no estaven escrits en la normativa que havia adoptat la Generalitat.

En l'any 2012 va tancar les portes, jubilant-se el seu editor, Pedro Astillero.

Enllaços externs[editar | editar còdic]