Josep Soriano

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca

Josep Soriano i Izquierdo (Valéncia, abril de 1908 - † 1996) va ser un autor de còmic, periodista, artista faller i editor, responsable, junt a Juan Puerto de l'Editorial Valenciana.


Biografia[editar | editar còdic]

La seua carrera artística com artista gràfic comença a Catalunya els anys 30, publicant a capçaleres infantils com KKO, TBO o "Niños". També publicà revistes dirigides a un públic més madur com Papitu o La Traca. Com a periodista va colaborar als periòdics Verdad i La Hora.

En acabar la Guerra Civil Espanyola va fundar, junt a Juan Puerto, l'Editorial Valenciana, a on dibuixaria historietes del personage de Jaimito, publicat en la revista homònima durant molts anys, si be el seu treball com a director de la editorial va fer que haguera d'abandonar els seus personages habituals i que les seues colaboracions gràfiques foren esporàdiques.

També va ser director de la revista fallera El Coet, a on colaboraven molts dels dibuixants de les revistes de l'Editorial Valenciana, com Pumby i Jaimito. Va eixercir també com Artista Faller, i te un carrer dedicat al seu honor en Valéncia, prop de l'Avinguda Joan XXIII.

Vore també[editar | editar còdic]