Alfonso Rus Terol

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Alfonso Rus Terol
Alfonso Rus Terol 2011.jpg
Nacionalitat: Espanyola
Ocupació: Empresari i polític.
Naiximent: 13 d'octubre de 1950
Lloc de naiximent: Xàtiva, Regne de Valéncia, Espanya
Defunció:
Lloc de defunció:

Alfonso Rus Terol (Xàtiva, 13 d'octubre de 1950) és un empresari i polític valencià.

Alfonso Rus fon alcalde de Xàtiva entre els anys 1995 i 2015, president de la Diputació de Valéncia entre 2007 i 2015, president del Partit Popular (PPCV) en la província de Valéncia entre 2004​ i 2015 i president del Club Deportiu Olímpic de Xàtiva.

Biografia

Naixcut en Xàtiva el 13 d'octubre de 1950​ en el sí d'una família de comerciants, aplegant a ser un empresari d'èxit; també havia format part de varis grups musicals com a bateria. Posteriorment Alfonso Rus combina la seua activitat empresarial en la política des de principis dels anys 80 del sigle XX.

Trayectòria política

Comença en Aliança Popular (AP) de Manuel Fraga i més tart en el Centre Democràtic i Social (CDS) d'Adolfo Suárez, va fundar l'agrupació independent AIX (Associació Independent de Xàtiva), pero no fon fins a l'any 1995 en el Partit Popular quan va conseguir aplegar a l'alcaldia de Xàtiva.

Rus ha segut en vàries ocasiones president del Club Deportiu Olímpic de Xàtiva. Ha segut també president de la Diputació de Valéncia, president de la Mancomunitat La Costera-Canal, president del Consorci de les Comarques Centrals de la Comunitat Valenciana i president provincial del PPCV.

Corrupció política

El 2 de maig de 2015 fon suspés de militància del Partit Popular i retirat de la Presidència del partit en Valéncia despuix de fer-se públiques unes conversacions en la que se li escoltava supostament contant diners del cobro d'una comissió,​ encara que Rus va negar ser la persona gravada.​ El 26 de giner de 2016 fon detingut en una operació contra la corrupció a nivell local i regional en la Comunitat Valenciana junt a vàries decenes de persones.​

En febrer de l'any 2018, es va obrir una nova peça separada per a investigar a Alfonso Rus i Màxim Caturla. El magistrat indagava l'adjudicació de contractes sense respectar els principis de «llegalitat, concurrència efectiva, imparcialitat i proscripció de l'arbitrarietat» en la finalitat de «favorir contractualment» a determinades empreses.

Enllaços externs