Ampar Iturbi

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Ampar Iturbi Báguena
Nacionalitat: Espanyola
Ocupació: Pianista
Naiximent: 12 de març de 1898
Lloc de naiximent: Valéncia, Regne de Valéncia, Espanya
Defunció: 22 d'abril de 1969
Lloc de defunció: Beverly Hills, Estats Units

Ampar Iturbi Báguena (Valéncia, 12 de març de 1898 - Beverly Hills, Estats Units, 22 d'abril de 1969), fon una pianista valenciana. Germana del també pianiste Josep Iturbi, acompanyà al seu germà en l'aventura americana, fent diverses aparicions en películes de Hollywood.

Biografia

Ampar Iturbi fon la germana chicoteta del célebre pianiste i director d'orquesta Josep Iturbi. Debutà en la ciutat de Barcelona en 15 anys. En l'any 1925 oferí el seu primer concert important en l'estranger, en la Sala Gaveau de París. Posteriorment acompanyà al seu germà en una gira conjunta per Europa: Itàlia, Suïssa, Bèlgica, Paisos Baixos i Anglaterra. També feu d'acompanyant de la soprano catalana María Barrientos. El seu debut en els Estats Units tingué lloc en l'any 1937. Acompanyà al seu germà obtenint abdós molt d'éxit en els Estats Units. Feren algunes actuacions conjuntes.

Ampar Iturbi tingué una sola filla, també nomenada Ampar, la qual va dirigir una companyia de flamenc.

Fallí en Beverly Hills, el 22 d'abril de 1969, a causa d'un tumor cerebral.

Carrera cinematogràfica

Ampar aparegué com a convidada en diverses películes musicals MGM, fent d'ella mateixa i en companyia del seu germà:

  • Two Gir.ls and a Sailor (1944)
  • Holiday in Mexico (1946)
  • Three Daring Daughters (1948)
  • That Midnight Kiss (1949)

També participà en la banda sonora de Three Daring Daughters (1948). Aparentment sempre a l'ombra del seu germà. Ampar a soles va aparéixer en estes películes tocant el piano en companyia de Josep Iturbi.

Els dos germans varen guanyar fama pels seus duos de piano. Feren aparicions televisives en El Show de Jimmy Durante en 1955, i en The Bell Telephone Hour en 1962. Ampar deixà moltes gravacions com a solista o formant duo en el seu germà. En l'any 1999 va eixir al mercat un CD en el títul Celebrated Artistry-Mozart & Amparo Iturbi.

Homenages

  • L'Universitat de l'Estat de Califòrnia en Fresno​ oferix una beca anual Amparo Iturbi per al perfeccionament pianístic.
  • Josep Iturbi va donar fondos per a una beca d'especialisació en interpretació pianística en memòria de la seua germana, en l'Universitat Loyola Marymount.
  • La ciutat de Valéncia té un carrer dedicat a Ampar Iturbi.

Vore també

Enllaços externs