Continent

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Erro al crear miniatura: Falta archiu
Els sís continents.

Se li diu continent a qualsevol de les grans mases de terra que té el nostre planeta. Cada continent està dividit geogràficament (per estrets, ismes) o culturalment (Àsia-Europa).

És un fet cultural el que una massa de terra siga considerada continent o no. Aixina, geogràficament Europa i Àsia son un únic continent (Euràsia), pero el etnocentrisme europeu fixà que se considera-se un continent a part des de fa sigles. L'atra discussió és sobre Amèrica del Nort i del Sur, consideraes unes vegaes un continent (en Sudamèrica) o dos (en Nortamèrica). No falten geografs que consideren a Europa, Àsia i Àfrica una sola gran massa continental nomenà Eurafràsia.

El model de sis contiennts és el que sol gastar la geografia científica (les dos Amèriques, Euràsia, Àfrica, Antàrtida i Oceania).

Història

Fa decenes de millons d'anys, hi havia un continent nomenat Pangea (del grec, tota la Terra). La teoria de les plaques tectòniques explica com les plaques formaven Pangea sigueren separant-se fins a formar els continents d'enguany.

Vore també

Referencies