Amèrica Central

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Localisació de l'Amèrica Central en un mapamundi

Amèrica Central és un subcontinent, una part del continent americà compresa entre Guatemala i Panamà.

Inclou, d'oest a est:

Història[editar | editar còdic]

Abans de l'arribada dels espanyols, a la zona habitaven les denominades civilitzacions de Mesoamèrica i algunes tribus de natius nort-americans a la franja nort. En la conquista hispànica, estes pobles varen ser assimilats o destruïts i va instalar-se una cultura mestissa, de forta influència espanyola, baix el poder de Guatemala.

En l'any 1811 varen iniciar-se els moviments independentistes en la regió, començant en les revoltes de El Salvador. Els diferents països resultants varen mantindre els lligams llingüístics i econòmics que portarien a la creació de la Organización de Estados Centroamericanos (ODECA), una institució que busca la integració dels diferents estats del subcontinent.

Geografia[editar | editar còdic]

Tota la zona és un istme que unix dos subcontinents americans. La travessa la serra Central que en determina l'orografia, en païsages de montanya. A causa de la seua ubicació entre plaques tectòniques, la regió presenta una gran activitat sísmica i volcànica. Centreamèrica destaca per la seua biodiversitat, en un 7%[1] del total mundial i multitut d'espècies endèmiques. El clima predominant és el clima tropical.

Economia[editar | editar còdic]

Es considera que està composta per països en vies de desenroll, en una economia depenent en excés del sector primari i emigració de la població local a la busca de treball. El turisme és una font d'ingressos molt important, atret per la varietat de païsages naturals de la regió, especialment en Costa Rica, el país més avançat.

Referències[editar | editar còdic]


 
Països d'Amèrica
Americas (orthographic projection).svg
Amèrica del Nort: Canadà    Estats Units    Mèxic

Amèrica Central: Belize    Costa Rica    El Salvador    Guatemala    Hondures    Nicaragua    Panamà
Carip: Antigua i Barbuda    Bahames    Barbados    Cuba    Dominica    República Dominicana    Granada    Haití    Jamaica   Sant Cristòfol i Nevis    Sant Vicent i les Granadines    Santa Llúcia    Trinitat i Tobago
Amèrica del Sur: Argentina    Bolívia   Brasil    Chile    Colòmbia    Equador    Guyana    Paraguai    Perú    Surinam    Uruguai    Veneçuela