Belize

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca


Belize
Belize
Bandera de Belize Escut de Belize
Bandera Escut
Lema: Sub umbra floreo
(En llatí: «Baixe l'ombra yo florixc»)
himne nacional: Land of the Free
(En anglés: «Terra dels lliures»)
 
Situació de Belize
 
Capital
 • Població
 • Coordenades
Flag of Belmopan.png
Belmopan
22.000 (2010)
17_15_N_88_46_O_ 17°15′ N 88°46′ E
ciutat més poblada
Flag of Belize City.png
Ciutat de Belize
Idioma oficial Anglés (oficial)
Forma de govern Monarquia constitucional parlamentària
Isabel II
Colville Young
Dean Barrow
Independència
 •  • Data
del Regne Unit
21 de setembre de 1981
Superfície
 • Total
 • % aigua
Fronteres
Lloc 0,7 %º
22 966 km2
0,7 %
516 km
Població
 • Total
 • Densitat
Lloc 166º
335,188 est
14.5 hab/km2
PIB (nominal)
 • Total
 • PIB per càpita


n/d
PIB (PPA)
 • Total (2011)
 • PIB per càpita
Lloc 166º
US$ 2 800 mill.
n/d
IDH (2014) 0,732 (84º) – Alt
Moneda Dólar belizeny ($, BZD)
‎Gentilici
Fus horari
 • en estiu
UTC -6
No aplica
Domini Internet .bz
Prefix telefònic +501
Prefix radiofònic V3A-V3Z
Còdic ISO 084 / BLZ / BZ
Membre de: ONU, Mancomunitat de Nacions, OEA, CARICOM

Belize (en anglés: Belize) és un estat d'Amèrica central, que llimita al nort i noroest en Mèxic, a l'oest i al sur en Guatemala i a l'est en el mar de les Antilles. La capital n'és Belmopan.

Encara que els idiomes predominants són el espanyol i el criollo belizeny, Belize és l'únic país d'Amèrica Central a on l'idioma oficial és l'anglés, llengua materna del 3% de la població, comprenent llavors que, la independència de Belice es va portar a terme pels mateixos colons britànics i no per la població belicenya, d'una atra manera seria el crioll belizeny l'idioma oficial o l'espanyol, per la gran cantitat de hispanoparlants com a llengua materna. Açò fa que Belize compartixca un passat comú, no solament en els països d'Amèrica Central, sino també en el Carip. Forma part del Caricom i del Sistema de la Integració Centroamericana (SICA).

Geografia

Artícul principal → Geografia de Belize.
La Topografia de Belize.
Cayo Half Moon. Belize conta en més de 450 cayos i atolons.

Belize està situada en la costa del Carip del nort d'Amèrica Central. Compartix una frontera al nort en l'estat mexicà de Quintana Rate, a l'oest en el departament guatemaltec de *Petén, i al sur en el riu Sibun. A l'est de la mar Carib es troba la segona barrera de secs més llarga del món. L'àrea total del país és 22.960 km², no obstant el territori real de Belize és d'apenes 4,323.964 km2, sent el restant uns 12.272 km² en litigi en Guatemala, fins que dit litigi siga portat a la Cort Internacional de Justícia.

Govern i política

Artícul principal → Política de Belize.

Belize és una monarquia constitucional en un sistema parlamentari de govern regulada fonamentalment per la Constitució de 1981. El cap d'estat de iure és la Reina Isabel II, monarca del Regne Unit pero que per a estos efectes és «Reina de Belize», que està representada en el país pel Governador General.

El poder eixecutiu està a càrrec de un Primer ministre, qui dirigix el Gabinet de 13 ministres, més 5 ministres adjunts, que representen a la força política majoritària del Parlament belizeny.

El poder llegislatiu és bicameral, compost d'una Cambra de Representants de 31 membres elegits democràticament per un periodo de cinc anys i d'un Senat de 12 membres designats pel Governador General a partir de propostes del Primer Ministre, del líder de l'oposició i de vàries institucions religioses, econòmiques i socials.

El poder judicial està encapçalat per la Cort Suprema, els membres de la qual i president són nomenats pel Governador General a proposta del Primer ministre. Existixen tribunals locals i corts d'apelació, algunes d'estes especialisades en alguns assunts.

La violència en Belize no és com la violència en Guatemala, El Salvador i Hondures, pero hi ha colles d'atres països d'Amèrica Central (específicament Guatemala, Hondures i El Salvador) Belize, tals com *Mara 13 (tretze)o Marasalvatrucha i Mara 18 (díhuit). Existixen problemes en les drogues també perque està per la seua situació al Sur de Mèxic i contigua a Guatemala.[1][2]

Referències