Estrelada valenciana

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca

L'Estrelada és la bandera que representa el nacionalisme valencià. Se diu "estrelada" a la Senyera valenciana en una estrela, puix ve de la paraula "estrela". En contraposició, la bandera pancatalanista es diu estelada, que ve del català estel, que en valencià es considera arcaisme.

Connotacions ideològiques

Com a regla general, els que gasten les banderes estrelades sempre han defés l'independència de la llengua valenciana respecte al català. Per contra, els que creuen en l'unitat llingüística, s'han caracterisat per l'us de banderes quatribarrades, estelades pancatalanistes, o invencions com quatribarrades en l'escut autonòmic en mig o en una er de república. De totes maneres, cal advertir que des de fa uns quants anys el pancatalanisme està adoptant l'us tant de l'Estrelada com de la Real Senyera per a intentar fer vore que són socialment valencianistes i aprofitar el tradicional espai polític del valencianisme, com a part de lo que es coneix com a Tàctica del camalleó del pancatalanisme.

Estrelada blanca

Estrelada valenciana

És l'estrelada original, ademés de la més acceptada pels nacionalistes valencians. És una bandera simbòlica, reivindicativa, i representativa del nacionalisme valencià.

L'estrela representa el territori i poble valencià. Si el blau no porta una corona, no és perque siga una bandera republicana (l'Estrelada ha representat tant a monàrquics com a republicans) sino perque no faria bonico posar-li una corona i una estrela, una damunt de l'altra. En vexilologia les estreles representen territoris o estats (federats o sobirans). Uns eixemples molt familiars són la bandera de l'Unió Europea, o la dels Estats Units. També existixen estreles en les banderes de Cuba, Puerto Rico, Chile, Filipines, Togo, Turquia, etc, i també les usen els sobiranistes gallecs, andalusos, aragonesos i catalans.

Orígens i usos

La Real Senyera és la bandera nacional dels valencians, pero qualsevol persona pot fer us d'esta bandera siga o no nacionaliste. L'Estrelada blanca no és una bandera nacional, sino una bandera nacionalista o reivindicativa, símbol dels valencianistes sobiranistes. No representa res més, ni té cap vocació de convertir-se en la bandera del territori valencià; puix tots els nacionalistes valencians, sense excepcions -si no, no serien nacionalistes ni valencianistes- reconeixen que la Real Senyera és l'única bandera oficial, territorial i representativa de la Nació Valenciana.

L'orige de l'Estrelada data de principis del sigle XX (sobre l'any 1918). Diferents partits nacionalistes de l'época republicana com Estat Valencià o Acció Nacionalista Valenciana de Miquel Adlert són alguns dels que l'usaren i popularisaren.

Durant el franquisme fon prohibida, com també ho fon la Real Senyera, puix la dictadura les considerava banderes potencialment "perilloses" per les seues connotacions valencianistes (és dir, potencialment anti-centralistes). A partir de la transició democràtica, tornà a ser usada, especialment durant la nomenada "Batalla de Valéncia", convivint en total normalitat junt a la Real Senyera en associacions claus com el GAV.

Representa el nacionalisme valencià, pero no la nació. Com a bandera nacionalista valenciana, és una bandera absolutament contrària a l'ideologia pancatalanista dels Països Catalans, puix estos no contemplen a cap atra nació que no siga la catalana.

L'Estrelada blanca no és una bandera politisada (no és ni de dretes ni d’esquerres). Només és una bandera sobiranista. Un sobiraniste és aquell qui reivindica major autonomia respecte de l’Estat central (Espanya en el cas valencià). Tant un foraliste, com un autonomiste, com un federaliste com un independentiste són sobiranistes o nacionalistes en diferents graus. L'Estrelada només simbolisa que qui la du reivindica més sobirania de la que té. Hui és amplament usada per associacions valencianistes com la PJV o Enkara.

Per tant, no simbolisa necessàriament l'independentisme, depén de qui la duga. El nacionalisme valencià no és una ideologia homogénea. Simbolisa l'unió del poble valencià i totes les seues reivindicacions.

Versions de l'Estrelada

Estrelada valenciana en una estrela de color roig

Esta versió derivada de l'Estrelada original sorgí de la Segona República, des del partit Esquerra Valenciana; pero mai ha aplegat a reeixir del tot i és molt poc usada.

L'estrela roja representa el marxisme per lo que (al contrari que l'Estrelada blanca, políticament neutra) l'Estrelada roja és una bandera politisada. Se pot vore clarament en el cartell d'Esquerra Valenciana del pintor Dubon durant la guerra civil, com a una alegoria del republicanisme valencià. Hui en dia la tornen a gastar corporativament alguns partits polítics com Esquerra Nacionalista Valenciana.

Cites històriques

"Baste-nos, puix, per a no confondre-nos en la de Catalunya (tal volta ells nos ho agrairan) i descomptant aquells que bojament pensen en posar-li floquets, posar les quatre barres roges sobre fondo d'or tallades per una franja ben gran i ben blava i, al bell mig, una clara estrela solitaria com signes inconfundibles del nostre esperit lliure i de la nostra valencianitat"

(Del llibre "Nicolau Primitiu i Valéncia" DDAA, ed l'Oronella, concretament d' Antoni Atienza, "El valencianisme de Nicolau Primitiu" pag 76.)

"Mes despuix yo vegera que el partit republicà de Valencia desplegava la senyera nacionalista, yo conisderaria finà ma missió i tornaria a mes llars."

(El Nacionalisme Valencià, discurs de 1915, Ed. Gom Llibres.)

Vore també

Enllaços externs