Esquerra Valenciana

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Cartell de la Guerra Civil d'Esquerra Valenciana, en la Senyera estrelada valenciana roja ben destacada, obra del pintor valencià Dubon
Cartell Esquerra Valenciana

Esquerra Valenciana fon un partit històric valencià d'esquerres, que propugnava l'independència de la Nació Valenciana. Ad ell pertanygueren personages històrics com Vicent Marco i Miranda, Gayetà Huguet i Segarra o Manuel Sanchis Guarner.

Història[editar | editar còdic]

Esquerra Valenciana fon fundada el 26 de juliol de l'any 1934 per una escissió del blasquiste, Partit d'Unió Republicana Autonomista (PURA), a causa de discrepàncies d'estratègia política.

En les eleccions generals de l'any 1936 es presentà en la coalició del Front d'Esquerres, del qual Vicent Marco obtingué l'acta de diputat. No obstant açò, la guerra civil espanyola truncà diversos proyectes polítics en que participava Esquerra Valenciana, el més important dels quals era un proyecte d'estatut d'autonomia valencià en el nom de "Anteproyecte d'Estatut d'Autonomia de la Regió Valenciana" (1937), homologant aixina el territori valencià en el restant de nacionalitats històriques d'Espanya.

Durant este periodo bèlic, Esquerra Valenciana arriba al seu màxim creiximent i a la seua major implantació, contant ya en més de 10.000 afiliats en 1937, i un número significatiu de colectius en les comarques pertanyents a les demarcacions provincials de Valéncia i Castelló, i s'havien establit contactes en les comarques del Sur de l'actual Comunitat Valenciana.

Refundació catalanista en 1998[editar | editar còdic]

Esquerra Valenciana fon recuperada com a arma política en abril de 1998 per un grup d'ex-militants d'Unitat del Poble Valencià (UPV), partit que es va convertir en el Bloc Nacionalista Valencià (BNV), encara que l'ideari de l'històrica Esquerra Valenciana tenia poc que vore en les clares tendències pancatalanistes d'este nou partit. En una curiosa contradicció, esta refundació de l'any 1998 utilisava en la seua propaganda el famós cartell de Dubon de l'original Esquerra Valenciana, pero en el seu logotip oficial li llevava el blau, quedant-se en una quatribarrada catalana.

L'Esquerra Valenciana refundada de 1998 es definia com un partit de l'esquerra nacional, republicana i transformadora del País Valencià; que lluita per la sobirania política dels valencians; i defén, a partir d'esta sobirania, la lliure Confederació del País Valencià en Catalunya i les Illes, es dir, els Països Catalans.

Es presentà a les eleccions autonòmiques de l'any 2003 en la coalició electoral de l'Entesa, juntament en Esquerra Unida del País Valencià, i Els Verds. Encara que l'Entesa conseguí 6 diputats, EV no tragué cap diputat. En les eleccions europees de 2004 es presentà dins la llista d'Aralar, sense obtindre cap representació.

En l'any 2007, Esquerra Valenciana s'integrà dins del Bloc Nacionalista Valencià.

Vore també[editar | editar còdic]

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons