Gaspar Juan Escolano

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Gaspar Juan Escolano i Villalba
Nacionalitat: Valenciana
Ocupació: Religiós, historiador i escritor.
Naiximent: 1560
Lloc de naiximent: Valéncia, Regne de Valéncia, Espanya
Defunció: 1619
Lloc de defunció: Valéncia, Regne de Valéncia, Espanya

Gaspar Juan Escolano i Villalba, conegut popularment com a Gaspar Escolano, (Valéncia, 1560 - † 1619) fon un eclesiàstic, escritor i historiador valencià.

Biografia

És autor de l'obra Décades de l'història de Valéncia (1610-1611), obra clàssica de l'historiografia valenciana, que comprén fins a l'expulsió dels moriscs.

En l'any 1597 Escolano fon nomenat rector de la valenciana parròquia de Sant Esteban, en 1602 predicador de la ciutat de Valéncia i, en 1604, croniste del regne de Valéncia. Les Décades —frut del desig d'Escolano d'escriure una història general de Valéncia i el seu regne— varen ser editades per Pere Patrici Mey en dos parts: la primera, titulada Década primera de l'història de l'insigne i coronada ciutat i reyno de Valéncia, va ser publicada en l'any 1610 i conté els cinc primers llibres.

La Segona part de la Década primera de l'història de l'insigne i coronada ciutat i reyno de Valéncia fon impresa en l'any 1611. En elles, es conté una relació dels fets històrics ocorreguts fins al regnat de Pere el Gran d'Aragó, ademés de la relació dels successos de les Germanies, de la rebelió dels moriscs i de la seua expulsió —la conveniència de la qual havia defés Escolano en 1608 com a secretari de la junta de teòlecs reunits en Valéncia per Felip III a tal efecte—.

Les Décades oferixen, ademés, abundant informació sobre l'economia del regne de Valéncia, les seues institucions, la seua geografia i sobre les castes valencianes, per lo que constituïxen una obra fonamental per a l'estudi de l'història i la societat valenciana del sigle XVI si be presenten, junt a una falta de método històric en l'exposició dels fets, diversos erros cronològics i inexactituts històriques.

Gaspar Joan Escolano pretenia redactar una segona i tercera de les Décades en les que continuaria l'història dels reis d'Aragó pero mai varen vore la llum. A finals del sigle XIX, Juan Bautista Perales va realisar en tres toms una segona edició, ampliada, de l'obra d'Escolano.

Com és habitual en les obres digitalisades presents en la Biblioteca Valenciana Digital (Bivaldi), tant les dos parts de la Década primera d'Escolano com l'estudi bio-bibliogràfic de Martí Grajales, es troben acompanyats de sengles biografies i bibliografies redactades, respectivament, per Josep Martí Ferrando i Salvador Chapa Villalba.

Obra

Història

 • Década primera de la historia de la insigne y coronada ciudad y reyno de Valencia (Valéncia, 1610).

Ensaig

Escrigué cinc discursos per a l'Acadèmia dels Nocturns:​

 • Sobre la mentira.
 • Del poder de la hermosura.
 • Probando que la mano izquierda es más honrada que la diestra.
 • En alabanza de la edad juvenil.
 • Se averigua la historia del papa Juan VIII, o si ha habido jamás muger que fuese papa.

Religió

Dos obres, un sermó lloant a Sant Pau i una dissertació sobre el misteri de l'Encarnació:

 • Omnium decretorum quae in Valentinis synodis statuta sunt a tempore D. D. Thomae a Villanova, archiepiscopi Valentini, usque ad obitum D. Joannis a Ribera, etiam archiepiscopi et patriarchae Antiocheni, cum última synodo ab eo habita quae adhuc impressa non fuit, brevis epitome, ordine alphabetico digesta; omnibus iudicibus ecclesiasticis, parochis, er ecclesiisapprime necessaria.​
 • Libelli duo, quorum unus inscribitur; sermo panegyricus, sive de laudibus Divi Pauli. Alter vero, disputatio de incarnationis mysterio; quod non solum hebraeis, sed etiam gentibus ante Christi adventum fuerit notum (1588).​

Poesia

Per les composicions poètiques que s'han conservat, Escolano no destaca pel seu domini de la rima.​

 • En alabanza de la obra (1588). Sonet.
 • Dando la norabuena a Monseñor Illustrissimo por la venida de la Reliquia. Sonet.​
 • La vida de Sant Vincente, grauada en el Topacio que se promete por premio al que mejor la pintase. Sonet.​
 • Baptismo milagroso de S. Vincente Ferrer en dicha parroquia. Quartets octosílaps.​
 • A S. Vincente, y a los quatro Ioanes que cupieron en honralle.​ Sonet.​
 • A la fe de Nuestra Señora. Sonet.

Enllaços externs