Grau Celsius

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Termómetro clínic graduat en graus Celsius.

El grau Celsius[1] (històricament conegut com a centígrat;[1] símbol °C) és l'unitat termomètrica el 0 de la qual s'ubica 0,01 graus per baix del punt triple d' aigua i la seua intensitat calòrica equival a la del kelvin.

El grau Celsius pertany al Sistema Internacional d'Unitats, en caràcter d'unitat accessòria, a diferència del kelvin, que és l'unitat bàsica de temperatura en dit sistema.

Anders Celsius va definir la seua escala en l'any 1742 considerant les temperatures d'ebullició i de congelació de l'aigua, assignant-los originalment els valors 0 °C i 100 °C, respectivament (de manera que més calent resultava en una menor temperatura); varen ser Jean-Pierre Christin (1743)[2][3] i Carlos Linneo (1745)[4] els qui varen invertir abdós punts més tart.[Nota 1] El método propost, de la mateixa manera que l'utilisat en 1724 per al grau Fahrenheit i el Grau Rømer de 1701, tenia la ventaja de basar-se en les propietats físiques dels materials. William Thomson (després Lord Kelvin) va definir en 1848 la seua escala absoluta de temperatura en térmens del grau Celsius. En l'actualitat el grau Celsius es definix a partir del kelvin del següent modo:

<math> t(^\circ \text{C})= T (\text{K}) - 273{,}15</math>

Els intervals de temperatura expressats en °C i en kelvin tenen el mateix valor.

L'escala de Celsius és molt utilisada per a expressar les temperatures d'us quotidià, des de la temperatura de l'aire a la d'una infinitat de dispositius domèstics (forns, fregidores, aigua calenta, refrigeració, etc.). També s'ampra en treballs científics i tecnològics, encara que en molts casos resulta obligat l'us de l'escala de Kelvin.

Conversió d'unitat

Les temperatures de fusió i ebullició de l'aigua destilada a una atmòsfera de pressió, en les escales Celsius, Fahrenheit i Kelvin, són les següents:

Temperatures de fusió i ebullició de l'aigua a 1 atm de pressió
escala fusió ebullició
Kelvin 273,15 K 373,15 K
Celsius 0 °C 100 °C
Fahrenheit 32 °F 212 °F

El punt triple de l'aigua és a 273,16 K, és dir, 0,01 °C.

La magnitut d'un grau Celsius és equivalent a la magnitut d'un Kelvin; en atres paraules, una diferència de temperatures té el mateix valor numèric expressada en graus Celsius que en Kelvin:

<math>\Delta t(\text{°C}) = \Delta T(\text{K}) \,\!</math>

La conversió de graus Celsius a graus Fahrenheit s'obté multiplicant la temperatura en Celsius per 1,8 i sumant 32:

<math>t(\text{°F}) = 1,8 \times t(\text{°C}) + 32 \,\!</math>

Per a convertir Fahrenheit a Celsius:

<math>t(\text{°C}) = \frac{t(\text{°F}) - 32}{1,8} \,\!</math>

L'escala Celsius és una escala de temperatura que assigna el valor zero (0 °C) a l'aigua en procés de fusió, i el valor cent (100 °C) a l'aigua en procés d'ebullició.

D'escala Fahrenheit a escala Kelvin:

<math>\text{K} = \frac{5}{9} (\text{°F}-32)+273,15\,\!</math>

D'escala Kelvin a escala Fahrenheit:

<math>\text{°F} = \frac{9}{5} (\text{K}-273,15)+32\,\!</math>

Símbol i nom

El símbol del grau Celsius és un circulet volat (i no la lletra o) seguit de la lletra C, que formen un bloc indivisible. La Real Acadèmia Espanyola admet escriure solament el circulito volat, sense la C, pero esta notació no es d'acort en les normes internacionals, en les quals el círcul està reservat al grau d'àngul pla. El nom és grau Celsius i, encara que la Conferència General de Peses i mesures va rebujar en l'any 1948 el de grau centígrat (puix tant el grau Celsius com el kelvin són centígrats), este últim seguix sent d'us corrent. No deu confondre's centígrau, és dir, basat en una escala que dona 100 graus entre la temperatura de fusió i la d'ebullició de l'aigua, en centigrau, que és un centèsim de grau.

Com la majoria dels símbols d'unitats, deu haver un espai entre el valor i °C. Aixina, es té que 25 °C és correcte, 25 ° C és incorrecte i 25°C és també incorrecte.

En Unicode existix el caràcter ℃ (O+2103) que representa el grau Celsius.

Referències

  1. 1,0 1,1 Plantilla:Cita DRAE
  2. . Consultat el 17 d'abril de 2016.
  3. Web de Repsol: Edat Contemporànea.
  4. Linnaeus' thermometer, en l'Universitat d'Upsala.

Referències

Enllaços externs

Plantilla:EL
Erro en la cita: Existixen etiquetes <ref> per a un grup nomenat "Nota", pero no es trobà una etiqueta <references group="Nota"/>