Història de França

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca

Eugène Delacroix - La liberté guidant le peuple.jpg

França és un dels estats més antics de Europa, encara que solament apareix en tal nom a partir de la Edat Mija en una data difícil de precisar de manera irrefutable. Es reconeix a la Gàlia com a antecedent històric de França, si be la Gàlia ocupava una superfície europea llaugerament més extensa que la França actual.

En les guerres hegemòniques europees França va intentar impondre's vàries voltes i per això en distintes époques va haver d'enfrontar-se a casi tota Europa (per separat, o junta com a contrapes a l'expansionisme francés). Aixina va succeir en Carlomagno (Carlos I, "El Magne") en el sigle IX, Luis XIV ("El Rei Sol") en el sigle XVII, i Napoleó Bonaparte (Napoleón "El Gran") en el sigle XIX.

Prehistòria

S'ha trobat utillage de l'indústria achelense del homo erectus de fa 900.000 anys en la gruta Li Vallonnet,(generació de la clarisa) en el sur de França.

Existixen importants restants del paleolític inferior en el riu Somme i els Pirineus tradicionals (Home de Neanderthal), aixina com en La Chapelle-aux-Saints, Li Moustier i La Ferrasie. Del paleolític superior hi ha abundants vestigis dels hòmens de Cro-Magnon, Grimaldi i Chancelade, datats en uns 25.000 anys d'antiguetat, els quals estan ubicats en la vall de Dordonya.​ Entre les més famoses pintures rupestres del món estan les de Lascaux i de Font de Gaume, en els Pirineus francesos.

En el mesolític algunes activitats agropecuaries varen ser reemplaçant en importància a les coves, i en el neolític (des del III mileni a. C.) va sorgir la cultura megalítica (que va amprar menhirs, dolmens i enterraments). Des d'al voltant de 1500 a. C. s'inicia l'Edat de bronze, desenrollant-se rutes comercials.

L'Edat de Ferro i les cultures celtes s'ubiquen dins de l'I mileni a. C.

Història d'Europa
Albània    Alemanya    Andorra    Armènia    Àustria    Bèlgica    Bielorrússia    Bòsnia i Herzegovina    Bulgària    Chipre    Ciutat del Vaticà    Croàcia    Dinamarca    Eslovàquia    Eslovènia    Espanya    Estònia    Finlàndia    França    Geòrgia    Grècia    Hongria    Irlanda    Islàndia    Itàlia    Kosovo    Letònia    Liechtenstein    Lituània    Luxemburc    Malta    Moldàvia    Mónaco    Montenegro    Història de Noruega    Països Baixos    Història de Polònia    Història de Portugal    Regne Unit    República de Macedònia (FYROM)    República Checa    Romania    Rússia    Sant Marí    Sèrbia    Suècia    Suïssa    Ucrània