José María Morera

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
José María Morera
Nacionalitat: Espanyola
Ocupació: Gestor i director teatral
Naiximent: 1934
Lloc de naiximent: Valéncia, Regne de Valéncia, Espanya
Defunció: 28 d'agost de 2017
Lloc de defunció: Ondara, Regne de Valéncia, Espanya

José María Morera (Valéncia, 1934 - Ondara, 28 d'agost de 2017) fon un gestor i director teatral valencià.

Biografia

Començà la seua trayectòria professional en l'any 1964, despuix d'uns anys com a ajudant de realisació en la companyia de Núria Espert. Baix la seua direcció es varen estrenar en Espanya obres com Els físics, de Friedrich Dürrenmatt, o L'amant complaent, de Graham Greene.

En Roses roges per a mi i Els seqüestrats d'Altona, va conseguir el Premi Nacional de Direcció Teatral en 1969 i 1973, respectivament.​ També va guanyar el Premi de la Crítica de Barcelona en l'any 1966 i el de la Crítica de Madrit en 1981 en la direcció de Casa de nines.

Morera va ser també el primer director espanyol en estrenar en l'any 1974 en el Liceu de Barcelona​ l'òpera Vinatea, de Matilde Salvador.

Més allà de la seua trayectòria professional com a director d'actors, José María Morera va dirigir el Centre Nacional d'Iniciació del Chiquet i de l'Adolescent al Teatre, i la Mostra de Cine del Mediterràneu. En l'any 2012 va cedir a l'Archiu Municipal de Dénia la seua biblioteca especialisada i el seu archiu personal i en 2015, la Generalitat Valenciana li concedí la Distinció al Mèrit Cultural.

Enllaços externs