Lluís Sales Boli

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Lluís Sales Boli
Nacionalitat: Espanyola
Ocupació: Pintor, folcloriste i escritor
Naiximent: 13 de febrer de 1908
Lloc de naiximent: Castelló, Regne de Valéncia, Espanya
Defunció: 1981
Lloc de defunció: Castelló, Regne de Valéncia, Espanya

Lluís Sales Boli (Castelló de la Plana, 13 de febrer de 1908 - 1981). Pintor, folcloriste i escritor valencià.

Biografia[editar | editar còdic]

Fill del castellonenc Manuel Sales Riera i de la saragossana Josefa Boli Centinela que contragueren matrimoni en Saragossa l'any 1894, tingueren sis fills: Pilar, Manuel, Josefina, Luis, Emilio i Mercedes. La família tenia un comerç de ferreteria en el carrer d'Enmig de Castelló junt a l'antiga Iglésia de Sant Miquel.

Fon un important pintor, miniaturiste i ilustrador. Estudià el bachillerat en l'Institut Francesc Ribalta de Castelló i va rebre classes del professor Aliaga. Efectuà estudis de comerç i ingressà com a funcionari de la Junta d'Obres del Port, que tenia la seua sèu en la Casa dels Caragols del carrer Major. Oposità i conseguí la plaça de depositari de l'institució. Fon una persona activa i molt compromesa en la seua ciutat natal.

Fon membre de la Societat Castellonenca de Cultura (SCC) que entrà de la mà de Carlos González-Espresati. En l'any 1931 va començar a publicar poesia i treballs de tipo costumiste en el Bolletí de la Societat (BSCC) i, a partir de l'any 1932 va iniciar la publicació en el mateix bolletí dels seus primers contes.

La seua novela curta Fontrobada és la seua obra més recordada. Narra en nostàlgia els dies d'infantea passats en Anglesola (Lleida), afegint el contrast idiomàtic de l'idioma aragonès. La narrativa de Sales Boli, tant en el conte com en la seua única novela és de caràcter costumista i sentimental.

Membre de la Junta de Festes de la Magdalena, participà en la creació i organisació de les Festes de la Magdalena de Castelló de la Plana tal com se coneixen hui dia. Fon el creador-dissenyador dels vestits de castelloner i castellonera i va organisar el primer Pregó de les festes, en companyia de Manuel Segarra Ribes. També va ilustrar la primera edició del llibre Tombatossals de Josep Pasqual Tirado. Participà en l'elaboració dels decorats per a l'estrena de l'òpera La filla del Rei Barbut de Matilde Salvador i Manuel Segarra Ribes.

Realisà pergamins com el pergamí del Pregó de les Festes de la Magdalena pero també atres dedicats a personages, com: l'escultor castellonenc Adsuara, el Papa Pio XII, a Segarra Ribés o al general Franco.

Lluís Sales fon també un artiste gayater i el primer en utilisar llàgrimes de vidre i metal per a les gayates, en l'any 1947. Fon l'autor del proyecte de la gayata 10 El Toll en 1948.

Fon un dels 51 firmants de les Bases ortogràfiques del 32 o de Castelló, conegudes pel pancatalanisme com a Normes de Castelló.

El 4 de decembre de l'any 1951 es casà en María Lidón Villegas Rubert i li regalà a la seua dòna el disseny de la gayata del Toll que obtingué el primer premi en l'any 1953. El matrimoni tingué tres fills: Lidón, Luis i Manolo.

Lluís Sales Boli fallí en Castelló el 4 de decembre de 1981.

Obra[editar | editar còdic]

  • Fontrobada (Castelló, 1932) editat per la Societat Castellonenca de Cultura. En l'any 1988 la Caixa d'Aforros i Mont de Pietat de Castelló feu una reedició facsimil. ISBN 10: 8475805337 ISBN 13: 9788475805337.

També és autor de cançons i contes infantils.

Reconeiximents[editar | editar còdic]

L'Ajuntament de Castelló de la Plana va decidir el dia primer d'abril de 1999 que el carrer situat entre els carrers Calderón de la Barca i Joaquín Sanchis Miralles, portara el seu nom.

Enllaços externs[editar | editar còdic]