Manuel Babiloni

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Manuel Babiloni
Nacionalitat: Espanyola
Ocupació: Guitarriste.
Naiximent: 1958
Lloc de naiximent: Castelló, Regne de Valéncia, Espanya
Defunció: 11 de maig de 2015
Lloc de defunció: Castelló, Regne de Valéncia, Espanya

Manuel Babiloni (Castelló, 1958 - 11 de maig de 2015). Fon un guitarriste valencià.

Babiloni, fill i germà de grans músics, era un dels guitarristes clàssics més reputats de la seua generació. Concertiste professional des de 1981, havia actuat per tot lo món, en especial reconeiximent en països com Japó, on va protagonisar vàries portades de la prensa nacional durant les seues dèu gires de concerts i classes mestres pel país nipó.

Biografia

Babiloni començà a estudiar música junt a son pare, Manuel Babiloni Alicart. Va rebre classes d'interpretació de la compositora Matilde Salvador, esposa de Vicente Asencio, de qui Babiloni era un reconegut especialiste. La seua formació com a guitarriste va córrer a càrrec del mestre alcoyà José Luis González, alumne destacat d'Andrés Segovia.

Era director pedagògic de l'Escola Superior de la Guitarra Espanyola d'Alcalà d'Henares i impartia els Cursos Internacionals de Guitarra d'Estella (Navarra), Vilafamés, i Castelló. Est últim celebrà la seua vigèsima edició. Era colaborador habitual de l'Escola de Guitarra La Joia, de Yokohama (Japó), on va ser nomenat President Honorífic.

Les seues gravacions discogràfiques han rebut crítiques molt elogioses, com:

Sense dubte, la millor gravació de Tárrega que he sentit mai.
The classical guitar (Gran Bretanya)
Una grandiosa intensitat expressiva i una sublim perfecció, en un domini magistral de l'instrument. El millor Sor que es pot trobar en el mercat.
Classical CD Reviews (Austràlia)
Babiloni expressa el romanticisme de Sor en una sonoritat majestuosa.
GG (Japó)
Babiloni és un Poeta del Sò. La seua música està plena de passió i poesia.
Un guitarriste de la més fina calitat.
The irish time (Irlanda)

Manuel Babiloni estava considerat per la crítica espanyola com:

Un dels guitarristes clàssics més reputats d'este país.
Amadeus

Premis

Estava en possessió del Premi Especial a la millor interpretació d'obres de Francesc Tàrrega, que va guanyar en 1983, en el Certamen Internacional Francisco Tárrega de Benicàssim, i en 1986 va obtindre els prestigiosos premis Ramírez i Ruiz Morales, en Santiago de Compostela. Ha segut guardonat en el Premi 9 de Març a la Cultura-2012, que otorga l'Associació Cultural Gregal.

Reconeiximents

Existix una fundació en la ciutat de Castelló que porta el seu nom i que fon creada l'any 2016. La Sala de Cambra de l'Auditori de Castelló també porta el nom de l'afamat guitarriste castellonenc des de giner de l'any 2017. Celebrant-se en el mes de febrer d'eixe mateix any un acte homenage en dita sala actuant tres guitarristes que foren alumnes del mestre Babiloni: Takayuki Azuma, Óscar Ebro i Francisco Nomdedéu.

Enllaços externs