Mesopotàmia

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Situació de les ciutats de l'antiga Mesopotàmia

Mesopotàmia (del grec: Μεσοποταμία, meso-potamía, ‘entre rius’, aràbic الرافدين bilād al-rāfidayn, traducció persa antic Miyanrudan, ‘la terra entre rius’, o del siríac ܒܝܬ ܢܗܪܝܢ beth nahrin, ‘entre dos rius’) és el nom pel qual es coneix a la zona de l'Orient Pròxim ubicada entre els rius Tigris i Éufrates, si be s'estén a les zones fèrtils contigües a la franja entre els 2 rius, i que coincidix aproximadament en les àrees no desèrtiques de l'actual Iraq i la zona llimítrofa del nordest de Síria.

El terme aludix principalment a esta zona en l'Edat Antiga que se dividia en Assíria al nort i Babilònia al sur. Babilònia (també coneguda com Caldea), al mateix temps, es dividia en Acadia (part alta) i Sumèria (part baixa). Els seues governants eren coneguts com "patesi".

Els noms de ciutats com Ur o Nippur, d'héroes llegendaris com Gilgamesh, del Còdic d'Hammurabi, dels impressionants edificis coneguts com zigurats, provenen de la Mesopotàmia Antiga. I episodis mencionats en la Bíblia o en la Tora, com els del diluvi o la pèrdua d'idiomes de la Torre de Babel, es produïren en esta zona.

Enllaços externs

Commons