Nit de l'Albà

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
La Nit de l'Albà en Elig.

La Nit de l'Albà és un acte festiu realisat en la ciutat alacantina d'Elig, (Comunitat Valenciana) en motiu de les festes patronals de la ciutat, en honor a la Verge de l'Assunció. Se celebra el dia 13 d'agost.

A les 23:00 de la nit, els ilicitans disparen contínuament fòcs d'artifici des de les terraces dels edificis, creant un espectàcul pirotècnic sense igual. Esta tradició, que se remonta a l'Edat Mija, era en el seu orige un modo que tenien les famílies d'agrair a la Verge els fills que havien tengut (llançant un coet per cada fill).

A las 23:55, l'Ajuntament talla el suministre elèctric del centre de la ciutat, per a crear la total obscuritat. Un par de minuts despuix comença a sonar, embolicat en esta obscuritat l'Himne de la Coronació, el del Misteri d'Elig, i a les 00:00, se llança des de la basílica de Santa Maria milers de palmeres de coets, que ascendixen uns trescents metros i se despleguen en un radi de siscents metros, allumenant gran part de la ciutat, com si fora de dia. D'ahí ve el seu nom. La lluminositat se manté al voltant d'un minut, i seguidament, des de la torre de la basílica, se mostra una image de la Verge de l'Assunció realisada en bengales, mentres sona l'havanera Aromas Ilicitanos (himne extraoficial d'Elig) per uns altaveus de gran potència. Es tradició menjar meló de tot l'any despuix.

Al finalisar est espectàcul, cents de jóvens se llancen als carrers per a seguir tirant petarts, en lo que se denomina guerra de carretilles , en diversos punts de la ciutat, degudament acotats. Ans d'aplegar al centre, és tradicional que estos "carretillers" vagen demanant aigua a la gent aguaitada als balcons, alguns dels quals els arruixen en poals. Actualment i per la seguritat dels veïns, esta guerra de carretilles se produïx en "La glorieta" (plaça situada en el centre de la ciutat), la qual serà tancada i en el seu interior se concentraran els denominats "carretillers" que donaran lloc a dita "guerra".

La Nit de l'Albà fon declarada Festa d'Interés Turístic Autonòmic de la Comunitat Valenciana.

Enllaços externs[editar | editar còdic]