Parc natural del Túria

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca

El Parc Natural del Túria és un espai protegit situat en la Província de Valéncia, en la Comunitat Valenciana, Espanya. Va ser declarat parc natural el 13 d'abril de 2007 i comprén una superfície d'aproximadament 4.692 hectàrees que s'estenen a lo llarc de varis municipis com Quart de Poblet, Manises, Paterna, Riba-roja de Túria, L'Eliana, Benaguasil, Sant Antonio de Benagéber i Vilamarchant.

Geografia[editar | editar còdic]

El parc seguix el curs del riu Túria, des de la seua eixida de la ciutat de Valéncia fins a l'embassament de Benagéber. La geomorfología de l'àrea es caracterisa per una planura fluvial que ha segut modelada pel riu a lo llarc de milenis, creant un paisage variat en zones de ribera, boscs de galeria, horts i àrees de mont baix mediterràneu.

Ecosistemes i Biodiversitat[editar | editar còdic]

El Parc Natural del Turia alberga una gran diversitat d'ecosistemes, des d'àrees humides i boscs de ribera fins a xares i pinades.

Flora[editar | editar còdic]

La vegetació del parc inclou espècies típiques de la ribera mediterrànea com l'àlber blanc, el sauce, el chop i l'olm. En les zones de mont baix predominen el pi carrasc, la coscolla, el llentiscle i el romer.

Fauna[editar | editar còdic]

El parc és llar d'una rica varietat de fauna. Entre els mamífers es troben el javalí, el rabosot, la gineta i el conill. Les aus són especialment variades, en espècies com el martinete, la garza real, el blauet i diverses rapaces com el cernícalo i l'àguila calçada. També habiten en el parc reptils com el fardacho ocelado i amfibis com la granota comuna.

Patrimoni Cultural[editar | editar còdic]

El Parc Natural del Turia no solament és valiós per la seua biodiversitat, sino també pel seu patrimoni cultural. En els seus voltants es troben varis jaciments arqueològics i vestigis històrics que atesten l'ocupació humana des de temps prehistòrics. Ademés, hi ha numeroses construccions tradicionals, com a antigues séquies, molins i masos que reflectixen la relació entre el ser humà i el riu a lo llarc de l'història.

Activitats[editar | editar còdic]

El parc oferix numeroses activitats recreatives i educatives. Entre elles, destaquen les rutes de senderisme i ciclisme, que permeten recórrer i gojar del paisage natural i del patrimoni cultural de l'àrea. Existixen vàries rutes senyalisades, com la Ruta de l'Aigua i la Ruta del Azud, que oferixen diferents nivells de dificultat i atractius.

El parc també conta en àrees recreatives i zones de descans equipades per a l'us públic. Ademés, s'organisen activitats educatives i programes de sensibilisació ambiental dirigits a diferents públics, en l'objectiu de fomentar el coneiximent i la conservació dels valors naturals i culturals del parc.

Conservació i Gestió[editar | editar còdic]

La gestió del Parc Natural del Turia corre a càrrec de la Generalitat Valenciana, a través de la Conselleria d'Agricultura, Mig ambient, Canvi Climàtic i Desenroll Rural. El parc conta en un Pla d'Ordenació dels Recursos Naturals (PORN) i un Pla Rector d'Us i Gestió (*PRUG) que establixen les directrius per a la conservació dels ecosistemes i l'us sostenible dels recursos.

Es porten a terme diverses accions de conservació, com la restauració d'hàbitats, la protecció d'espècies amenaçades i el control d'espècies invasoras. També es treballa en la millora de la calitat de l'aigua del riu i en la prevenció d'incendis forestals.

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Parcs naturals de la Comunitat Valenciana · Flag of Valencia.png
Província Parcs
Alacant Carrascal de la Font Roja · El Fondo · Llacunes de la Mata i Torrevella · Massiç del Mongó · Marjal de Pego-Oliva · Penyó d'Ifach · Salines de Santa Pola · Serra Gelada · Serra de Mariola
Castelló Desert de les Palmes · Prat de Cabanes-Torreblanca · Serra Calderona · Serra d'Espadà · Serra d'Irta · Parc natural de les Illes Columbretes · Tinença de Benifassà · Parc natural del Penyagolosa
Valéncia L'Albufera · Marjal de Pego-Oliva · Serra Calderona · Serra de Mariola · Falçs del Cabriel · Parc natural de Chera-Sot de Chera · Parc natural del Túria · Parc natural de la Pobla de Sant Miquel · Alto de las Barracas