Parc natural de Chera-Sot de Chera

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca

El Parc Natural Geològic de Chera-Sot de Chera és un espai protegit situat en la Província de Valéncia, en la Comunitat Valenciana, Espanya. Va ser declarat parc natural el 7 de febrer de 2007 i comprén una superfície de 6.451,17 hectàrees que inclouen terrenys dels municipis de Chera i Sot de Chera.

Geografia[editar | editar còdic]

El parc es troba en la comarca de la Serranía i és conegut per la seua singularitat geològica. L'orografia és accidentada, en serres i barrancs, destacant el Pico Ropé en 1.176 metros d'altura. La conca del riu Sot, afluent del Túria, travessa el parc creant paisages de gran bellea i diversitat ecològica.

Geologia[editar | editar còdic]

El parc és reconegut per la seua riquea geològica, sent un autèntic museu a l'aire lliure que mostra formacions rocoses que daten de diferents époques geològiques. En l'àrea es poden observar estrats del Mesozoic i Cenozoic, aixina com una gran varietat de fòssils. És un lloc d'especial interés per a l'investigació científica i la divulgació geològica.

Flora i fauna[editar | editar còdic]

La diversitat d'hàbitats en el parc permet l'existència d'una variada flora i fauna. La vegetació predominant inclou espècies com el pi carrasco, la carrasca, el surer i diverses espècies de xara mediterrànea. Sobre la fauna, es poden trobar mamífers com el javalí, el rabosot i la cabra montesa, aixina com aus rapaces com l'àguila perdicera i el muçol real.

Activitats[editar | editar còdic]

El parc oferix diverses activitats per als visitants, incloent rutes de senderisme, observació d'aus i activitats educatives relacionades en la geologia i la conservació del mig ambient. Existixen centres d'interpretació i àrees recreatives que faciliten l'accés i fruïment del parc.

Conservació[editar | editar còdic]

El Parc Natural Geològic de Chera-Sot de Chera està gestionat per la Generalitat Valenciana, que s'encarrega de la conservació i protecció dels seus valors naturals, aixina com de la promoció d'un us sostenible del territori. El parc conta en plans de gestió que busquen equilibrar la preservació del mig ambient en les activitats humanes.

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Parcs naturals de la Comunitat Valenciana · Flag of Valencia.png
Província Parcs
Alacant Carrascal de la Font Roja · El Fondo · Llacunes de la Mata i Torrevella · Massiç del Mongó · Marjal de Pego-Oliva · Penyó d'Ifach · Salines de Santa Pola · Serra Gelada · Serra de Mariola
Castelló Desert de les Palmes · Prat de Cabanes-Torreblanca · Serra Calderona · Serra d'Espadà · Serra d'Irta · Parc natural de les Illes Columbretes · Tinença de Benifassà · Parc natural del Penyagolosa
Valéncia L'Albufera · Marjal de Pego-Oliva · Serra Calderona · Serra de Mariola · Falçs del Cabriel · Parc natural de Chera-Sot de Chera · Parc natural del Túria · Parc natural de la Pobla de Sant Miquel · Alto de las Barracas