Proyecte:Bots

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca

Un bot (de robot) és un programa dissenyat per a interactuar en atres programes, servicis d'Internet o operadors humans de manera semblant a com ho faria una persona. En L'Enciclopèdia en valencià, els bots s'utilisen per a simplificar o automatisar completament tasques que resultarien molt tedioses per a ser realisades per operadors humans.

Alguns eixemples típics de tasques realisades per bots són les següents:

En principi, si la tasca pot expressar-se per un algoritme, és possible programar a un bot per a que la realise; atres tasques, com, per eixemple, corregir els enllaços que apunten a una pàgina de desambiguació per a que porten a la pàgina correcta, requerixen de la supervisió d'un operador humà, pero poden igualment ser recolzades per bots, perqué cooperen agilisant la tasca.

pywikipedia

El proyecte pywikipedia ha desenrollat una llibreria de recursos programada en Python, que implementa les funcions necessàries per a interactuar en el programa de MediaWiki; el programa inclou diversos bots, capaços de realisar un gran número de tasques. Si be atres bots especialisats s'utilisen ocasionalment, la majoria dels bots actius utilisen este programa.

Les funcions implementades en el paquet de pywikipedia inclouen els següents bots:

Nom de script a eixecutar pel bot Funció
category.py Treballar en categories: afegir pàgines a una categoria, llevar pàgines d'una categoria, moure pàgines d'una categoria a una atra.
interwiki.py Afegir i corregir enllaços interllingüístics:
  • autònomament, seguint els enllaços interwiki que ya existixen i afegint a la pàgina original els enllaços presents en una pàgina enllaçada que falten en la versió en espanyol
  • en ajuda humana, demanant sugerències de com podria nomenar-se la pàgina en qüestió en uns atres idiomes i afegint aixina interwikis a les pàgines que actualment no tenen cap.
redirect.py
  • corregir automàticament les redireccions dobles, segons el llistat que genera Especial:DoubleRedirects
  • borrar les redireccions que apunten a una pàgina inexistent (només possible si l'usuari que corre el bot té permissos d'administrador)
replace.py Reemplaçar cadenes de text d'acort en una expressió regular, útil per a corregir errors d'ortografia o implementar canvis en la sintaxis de la Wiki.
solve_disambiguation.py Corregir els enllaços a pàgines de desambiguació. Requerix d'intervenció humana per a triar l'enllaç correcte.
table2wiki.py Convertir a la sintaxis de MediaWiki totes les taules en format HTML.
tempera't.py Traslladar plantilles, aixina com canviar els enllaços per subst:, entre atres tasques relacionades.
upload.py Pujar imàgens massivament a una Wiki.
weblinkchecker.py Comprovar que els enllaços externs d'un grup de pàgines (o tota una Wiki) continuen existint; si be el bot no elimina els enllaços trencats, produïx un informe detallat de tots els enllaços que necessiten revisió.

Bots actius

Els bots que estan treballant actualment en L'Enciclopèdia estan llistats en la Categoria:Proyecte:Bots. Tots estos bots estan proveïts d'un flag, és dir, una marca que els distinguix com a tals, diferenciant-se aixina dels usuaris normals. No obstant això, igualment hi ha cassos excepcionals en que un bot ha de prescindir d'un flag, de manera que les seues edicions puguen ser monitorisades pels atres usuaris com si fora un usuari més.

Solicitar l'ajuda d'un bot

Si tens l'intenció d'una tasca que es puga realisar per mig d'alguna de les tasques descrites en l'apartat anterior, pots deixar la teua petició en Proyecte:Bots/Solicituts; el primer operador de bot que disponga de temps per a realisar-la s'encarregarà d'ajudar-te.

Com activar un bot

L'us de bots en L'Enciclopèdia constituïx una gran responsabilitat, a causa de la gran quantitat d'edicions que són capaços de realisar en pocs segons. Per això, els bots han de ser acceptats per la comunitat, per mig d'una votació.

Per a solicitar el permís per a utilisar un bot en particular, ingressa en Proyecte:Bots/Autorisacions.

Vore també