Regiment de la Cosa Pública

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca

El Regiment de la Cosa Pública és una obra de 38 capítuls escrita en idioma valencià per Francesc Eiximenis en l'any 1383, coincidint en la seua vinguda a la ciutat de Valéncia, i dedicada als jurats (representants municipals) d'eixa ciutat.

Portada del llibre[editar | editar còdic]

Portada del llibre

En la portada del llibre Regiment de la Cosa Pública (Cristòfol Cofman. Valéncia, 1499) podem observar lo següent:

A la dreta podem vore a Francesc Eiximenis (Girona, 1340-1409). Frare franciscà, que oferix als jurats de Valéncia el seu llibre. A l'esquerra podem vore a l'àngel custodi de la Ciutat i Regne de Valéncia. Els sis Jurats de Valéncia permaneixen agenollats davant la porta gòtica de Serrans de l'antiga muralla de Valéncia.

Informació general[editar | editar còdic]

Precisament esta dedicatòria als jurats nos dona la clau del seu periodo de composició. Una atra obra d'Eiximenis, el Dotzè del Crestià (Duodècim del Cristià), que forma part de la seua obra enciclopèdica Lo Crestià (El Cristià), conté, en els seus capítuls 357-395 el Regiment de la Cosa Pública. Com a obra autònoma només es va editar en edició incunable impresa en Valéncia el 28 de giner de 1499 per l'impressor alemà Cristòfol Cofman.

Este llibre té una forta inspiració en el Communiloquium de Juan de Gales, OFM, com alguns estudis han demostrat. Per una atra part, sembla que algunes parts d'esta obra no estarien escrites per Eiximenis, i podrien ser afegits posteriors. Nos referim a les famoses vint dificultats, trentadós bellees i la conclusió del pròlec, aixina com a la conclusió de l'epílec. El Regiment de la Cosa Pública arreplega molt be les llínees essencials del pensament soci-polític de Francesc Eiximenis, i expon també les llínees bàsiques de lo que s'ha denominat "pactisme aragonés".

Vore també[editar | editar còdic]

Enllaços externs[editar | editar còdic]