San Salvador (ciutat)

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
San Salvador

San Salvador és la capital i el principal centre urbà de la República d'El Salvador. La ciutat es troba en la Vall de les hamaques (nomenat aixina per la freqüent activitat sísmica de la seua zona) específicament en el departament de Sant Salvador, alberga les sèus dels poders que rigen la política del país, les principals empreses d'economia, desenroll, telecomunicacions, embaixades, hotels, Casa Presidencial del Salvador, els principals museus del país, zones residencials i comercials, monuments i les principals sèus de govern, centres econòmics, polítics, de moda, art i desenroll de la República.

San Salvador és el núcleu urbà més gran del Salvador, considerant la seua extensa àrea metropolitana (Àrea metropolitana de Sant Salvador) i des del punt de vista econòmic, demogràfic, social, cultural, històric, industrial i polític. Considerada la segona urbs més densament poblada i en el desenroll econòmic més accelerat de la regió centroamericana només per darrere de Ciutat de Guatemala i si s'exclou a la Ciutat de Panamà, constituïx una ciutat important del nomenat «Triàngul Nort de Centreamèrica» i un dels principals assentaments en un desenroll industrial i econòmic ferm, sent el centre de les empreses nacionals i internacionals de servicis financers i socials del país.

La primera fundació de Sant Salvador va tindre lloc en l'any 1525, provablement en l'Antic Cuscatlán. Es va refundar en 1528 al sur de Suchitoto, pero la seua població no s'assentaria en el seu emplaçament actual fins a l'any 1545. Va ser un important centre comercial durant la colonisació espanyola per l'agricultura del anyil i es va convertir en sèu de l'Alcaldia Major, Intendencia i la Província del territori que, en la seua major part, hui conforma El Salvador.

En San Salvador varen ocórrer els primers dos alçaments de l'istme en contra de les autoritats de la corona espanyola al voltant de 1811. Més tart, va sostindre la seua autonomia durant l'anexió al Primer Imperi Mexicà, al que es es va unir per breu temps de manera forçosa. En acabant de que la Ciutat de Guatemala es consolidara com a capital de la República Federal de Centreamérica entre els anys 1824 i 1834, ademés d'un breu periodo en el que ho va ser Sonsonate, San Salvador va prendre el relleu durant el periodo de 1834 a 1840, per ad açò es va crear un Districte Federal que incloïa a Sant Salvador i a varis municipis de la perifèria.

Ya en el desenroll de l'agricultura del café, la ciutat va tindre un notable desenroll en la seua infraestructura des de finals del sigle XIX. No obstant, degut a que es troba en una zona altament sísmica, ha sofrit l'assot de terremots a lo llarc de la seua història. Resten solament fotografies, retrats o plans de les seues antigues edificacions colonials, com la seua antiga catedral i aqüeducte. El terremot de 1873, per eixemple, va provocar que Sant Salvador fora reconstruït en edificacions de fusta o de ferro importades enterament des de Bèlgica i làmina troquelar italiana, com les de les iglésies de San Francisco i Sagrat Cor, ademés de l'Hospital Rosers, entre unes atres.

San Salvador és una de les primeres ciutats de fundació espanyola en la Centreamérica històrica, la regió que durant la colonisació hispànica d'Amèrica va constituir el Regne o Capitania General de Guatemala. També és la capital més antiga i duradora en la regió *antedicha, ya que, des del seu trasllat en 1545 al Vall de les Hamaques, ha permaneixcut ahí des d'eixe any fins a l'actualitat. També, degut a que des de que la Monarquia Espanyola la va designar com a sèu administrativa de la província sansalvadoreña en l'any1540, va permanéixer aixina fins a aplegar a establir-se com a capital de l'Estat salvadoreny. Pese als terremots, inundacions i #erupció que esta població va tindre que soportar des de fa sigles, sempre va ser reconstruïda en el seu lloc original. Pese a alguns intents de trasllat en àrees menys sísmiques, Sant Salvador s'ha establit com la principal ciutat del Salvador.3​

La ciutat és també la sèu de la Arquidiócesis de San Salvador, aixina com de moltes branques protestants del cristianisme, incloent evangèlics. El Sistema de l'Integració Centroamericana (SICA) té la seua sèu en Sant Salvador. En l'àmbit deportiu, ha albergat als Jocs Centroamericans i del Carip en 1935 i 2002, i els Jocs Deportius Centroamericans en 1977 i 1994; en 2023 serà sèu de la XXIV edició dels Jocs Centroamericans i del Carip i en 2024 de la 72ª edició de Miss Univers.

En una població de 621.123 habitants,4​ esta ciutat és la principal urbs de l'Àrea Metropolitana de San Salvador, una conurbació d'al voltant de 2.232.139 habitants en l'any 2021.​ Cal senyalar que, per això, esta aglomeració urbana és la segona més gran de Centroamérica, solament superada per l'Àrea Metropolitana de Guatemala de la Ciutat de Guatemala, i la sexta en tota la regió d'Amèrica Central i el Carip.

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons


 
Capitals d'Amèrica
Americas (orthographic projection).svg
Amèrica del Nort: Ciutat de Mèxic    Ottawa    Washington D. C.

Amèrica Central: Belmopan    Ciutat de Guatemala    Ciutat de Panamà    Managua    San José    San Salvador    Tegucigalpa
Carip: Basseterre   Bridgetown    Castries    L'Havana    Kingston    Kingstown    Nassau    Port-au-Prince    Port of Spain    Roseau    Saint George's    Saint John's    Santo Domingo
Amèrica del Sur: Asunción    Bogotà    Brasilia    Buenos Aires    Caracas    Georgetown    Lima    Montevideo    Paramaribo    Quito    Santiago    Sucre