Sant Francesc Xavier

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca

Francisco de Jasso i Azpilicueta (Castell de Javier, Navarra, 1506 - † Illa de Sancián, China, 1552), més conegut com a Francisco Javier, Francesc Xavier o també com a Francisco Xavier, Francisco de Javier o Francés de Jaso, fon un missioner espanyol.

Biografia[editar | editar còdic]

Mentres estudiava filosofia i teologia en París va conéixer a Ignacio de Loyola, qui el va reclutar per al seu proyecte de fundar una nova orde. Francisco o Francesc va fer els seus primers vots en París en l'any 1534, es va ordenar sacerdot en Venècia, en 1537 i participà en la fundació de la Companyia de Jesús en Roma en l'any 1539.

Des de llavors es va consagrar a l'activitat missionera. En l'any 1541 fon enviat a l'Índia com a llegat pontifici, en la missió d'evangelisar les terres situades a l'est del cap de Bona Esperança, responent a una petició de Joan III de Portugal. Instalat en 1542 en Goa (capital de l'Índia portuguesa), va desplegar una intensa activitat cuidant malalts, visitant presos, predicant el cristianisme, convertint natius, negociant en les autoritats locals i defenent la justícia front als abusos dels colons.

El seu apostolat es va estendre pel sur de l'Índia, Ceilan, Malaca, les Illes Molucas i Japó. Quan es disponia a entrar en China per a continuar la seua llabor, va morir de pulmonia a les portes de Cantón. Fon canonisat en l'any 1622 i declarat patró de les missions de l'Iglésia catòlica.

Festivitat[editar | editar còdic]

La seua festivitat, segons el santoral, se celebra el dia 3 de decembre.

Enllaços externs[editar | editar còdic]