Som blaus

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Logo

Som blaus (somos azules en castellà), és una pàgina d'instagram cultural i d'actualitat i un portal web de noticies, cultural i divulgador de la llengua valenciana. Esta pàgina fon creada en Instagram el 30 de setembre de 2018 per 3 hòmens de Valéncia. Esta pàgina és una pàgina valencianista en auge.

Actualment conta en 700 seguidors. Els seus administradors Mario i Manuel tenen 2 contes en la seua propietat, un de Notícies Valéncia Press (@valencia_press) en 250 seguidors i un atre enfocat als més jóvens Futur Valencianiste (@futurvalencianiste) en 200 seguidors. En total som el segon lloc valencianiste en seguidors en Instagram en 1753 seguidors per darrere de LLibertadors, un conte en el que colaborem fent intercanvi de publicacions en reciprocitat.

També tenen un conte d'educació Aprende más (en castellà) que tracta asignatures com Geografia i història, Matemàtiques, Física i Química, etc... El videos estàn adaptats per a ser compatibles en totes les Comunitats Autònomes. Estem solament en YouTube.

Diari L'Heralt[editar | editar còdic]

Anteriorment i fins el 7 de decembre, conegut com Valéncia Press, L'Heralt de Valéncia o Diari L'Heralt és un proyecte d'informació que és independent a Som Blaus, que actualment, té 5 persones treballant en el proyecte. Este conte dona informació de proximitat, donant notícies que ocurrixen en els pobles i ciutats valencianes, plenament en valencià. També, se dona tots els díes durant la pandèmia del COvid-19.

Seccions[editar | editar còdic]

Grup Blaus Creació per data
L'Heralt / diari parcialment independent (desde el 30 de març de 2020 ) / (fins al 7 de decembre de 2019) Valéncia Press Creat el 8 de setembre de 2019 (Valéncia Press) i Diari L'Heralt el 30 de març de 2020
Futur Valencianiste Creat el 22 de Juliol de 2019
Som blaus, anteriorment blaustv i btv.tv Creat el 30 de setembre de 2018
Aprende más (a+) Creat en juny de 2019
Llengua.val Creat el 6 d'octubre de 2019
Web: somblaus.wordpress.com Creat el 6 d'octubre de 2019

Censura del 7 d'octubre per denúncies catalanistes[editar | editar còdic]

En octubre de l'any 2019 Instagram va posar una censura a somblaus per denúncies catalanistes. Està previst que el 10 de novembre dia de les eleccions, esta censura será retirada i som blaus podrà tornar a escriure en les seues publicacions, donar m'agrà i moltes funcions que ara té restringides. Si esta censura no es retira este día o el 11 de novembre, som blaus es trasladarà a atre conte previsiblement, pero no es segur.

El Programa de revalencianisació i descatalanissació (PRVDC)[editar | editar còdic]

És un proyecte creat per llengua.val i somblaus que te a disposició de tot lo món fiches i dossiers per revalencianisar i descatalanisar el seu parlar. A data de 1 de novembre de 2019, té el primer nivell (N1) completat i en distribució gratuita. Ixe mateix dia a hora de 15:00, despuix de 2H, 17 persones havíen demanat el dossier N1. Se pot demanar en @somblaus per direct.

Seccions[editar | editar còdic]

 • ON ESTEM HUI?:Geografía
 • COM ES DIU EN: Geografía i llingüística
 • CATALANADES!: Sàtira i crítica. Esta secció conta en una temporada de 4 capítuls. La temporada 2 s'estrenarà en els principis de decembre.
 • L'ORAGE: Previsió meteorològica. (se produïx en escenaris meteorològics extrems com la gota freda o ones de fret)
 • ESPECIALS INFORMATIUS: Informació política tant intenacional, com nacional i sobretot d'àmbit valencià.

Eixemples: Especial 10-N Eleccions generals Especial 9 d'octubre Especial Crida (Últim dumenge de febrer) Mascletaes (Día de la cremà i de l'ú al 19 de març)

 • CAIGUDA LLIURE: Crítica a la situació política espanyola
 • L'HISTÒRIA EN L'HISTÒRIA: Curiositats en les històriqes d'instagram
 • PICS RV: Geografía del Regne de Valéncia, tratant rutes i pics significatius de la terra.
 • CONCURS DE BELEMS - Premis remunerats - Entrega de premis el 23 de decembre.
 • CONCURS DE ARBRES DE NADAL - Premis remunerats - Entrega de premis el 23 de de decembre.
 • PREMIS SOM BLAUS ALS VALENCIANS DE L'ANY: Ni han 3 premis

2018: 1º= Santiago Posteguillo 2º= El món de Joan i Patri 3º= Jaume Hurtado

Enllaços externs[editar | editar còdic]