Cremà

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Cremà d'una Falla
Image d'una Falla durant la cremà.

La cremà (forma popular de cremada)[1] és l'acte de prendre fòc als monuments de cartó o fusta que són les falles o fogueres) durant les festes d'unes quantes localitats de la Comunitat Valenciana (Espanya), especialment les Falles celebrades en Valéncia i les Fogueres de Sant Joan celebrades en Alacant. En la cremà dels monuments se culmina i es clausura la festa.

La cremà de les falles de Valéncia i d'atres localitats de la zona es celebra la nit del 19 de març,[2] dia de Sant Josep. Consistix en la cremà dels monuments fallers plantats en els carrers de Valéncia el dia 15 de març. L'acte ve precedit per un castell de fòcs artificials, encesa per la Fallera Major de la comissió. En primer lloc vora les dèu de la nit, se procedix a la cremà del monument infantil a excepció de la "falla" guanyadora del primer premi de la secció especial que es crema a les dèu i mija. Posteriorment se crema el monument principal a les dotze de la nit i a les dotze i mija es procedix a la cremà del primer premi de la secció especial d'esta categoria. Finalment, a la una de la matinada es crema el monument faller de la plaça de l'Ajuntament que està fora de concurs.

Des de l'any 2021 per la pandèmia moltes comisions falleres adelanten respectivament la cremà de les seues falles a les 20 h per a l'infantil i a les 22 h. per a la falla gran.

La cremà també es du a terme en les Fogueres de Sant Joan, celebrades en la ciutat d'Alacant (Espanya). Té lloc la nit del 24 al 25 de juny, un dia despuix de la nit de Sant Joan. A causa de la calor de la data i del fòc, és una pràctica habitual que els assistents a la cremà soliciten en crits ser mullats pels bombers que controlen l'evolució del fòc, a lo qual els bombers solen accedir en ajuda de les seues mànegues. En Alacant, la cremà escomença a les 00:00, despuix del tir de les palmeres des del castell, i es prolonga fins a les 4 de la matinada.

Tant en les Falles com en les Fogueres se sol prendre fòc al monument per mig d'una traca, i en els últims temps també és comú que vaja acompanyat de fòcs artificials. A continuació s'encén el monument al ritme de cançons populars. Generalment, perque no coincidixquen totes les cremaes de tots els monuments a la mateixa hora, se solen cremar a distintes hores, segons els premis otorgats als monuments.

Vore també[editar | editar còdic]

Referències[editar | editar còdic]

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons